NRK Meny
Normal

Martines far: – Jeg gir ikke opp

Odd Petter Magnussen øyner ny optimisme etter at han i dag hadde et møte med utenriksminister Børge Brende og justisminister Anders Anundsen om Martine-saken.

Odd Petter Magnussen

Odd Petter Magnussen setter sin lit til den nye regjeringen og håper at de vil utøve mer press mot Jemen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Helt siden Martine Vik Magnussen ble drept som 23-åring i London i 2008, har faren jobbet utrettelig for at den siktede skal stilles til ansvar.

– Det er ikke noe alternativ for meg å gi opp dette. Det går ikke an, sier Martines far, Odd Petter Magnussen til NRK.

Farouk Abdulhak er siktet for å ha voldtatt og drept Martine. Han rømte til hjemlandet Jemen dagen etter at Martine forsvant, og Jemen har ingen utleveringsavtale med Storbritannia.

– En absurd situasjon

Martine Vik Magnussen

Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde, i mars 2008.

Foto: Privat

– Det er et rettssikkerhetsmessig problem som angår alle mennesker på denne kloden, når noen kan være hevet over loven ved å bevege seg over en landegrense. Det skjønner alle at man må gjøre noe med, det er en absurd situasjon. Vi kan ikke ha det sånn at det er et rettsvakuum av denne typen, sier Magnussen.

Nå ønsker han at norske myndigheter skal utøve mer press mot Jemen.

Etter regjeringsskiftet i fjor høst, ba Magnussen om et møte med det norske utenriksdepartementet. Dette møtet fant sted i dag. I tillegg til utenriksminister Børge Brende, var justisminister Anders Anundsen også til stede.

Setter sin lit til den nye regjeringen

– Møtet gikk overraskende bra, sier Magnussen i ettermiddag.

– Vi har et veldig håp om at vi nå med en ny regjering skal få en større innsats, spesielt rettet mot Jemen, i Martine-saken.

Hvordan ser du på muligheten til å få til en løsning?

– Jeg skal være ærlig og si at jeg nok synes potensialet var større for ett eller to år siden, da Kjell Magne Bondevik og Oslosenteret var sterkt inne og hadde samtaler med faren, mistenktes advokat og jemenittiske myndigheter, sier Magnussen.

– Nå hører vi at mistenkte planlegger å gifte seg, og han har fått tildelt eierskapet til et sikkerhetsselskap i Jemen. Nå er det helt klart at man ikke ser for seg en løsning i Martine-saken i Jemen, og dermed må innsatsen økes, og der har norske myndigheter et uutnyttet potensial.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Magnussen om dagens møte

Brende: – Skal holde trykket oppe

Børge Brende lover å holde trykket oppe.

Farouk Abdulhak

Faruok Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant og dro til Jemen. Jemenittiske myndigheter har avslått Storbritannias begjæring om utlevering.

– Vi må holde trykket oppe overfor myndighetene i Jemen. Jeg har tatt det opp med Jemens utenriksminister og satt ham under press, og det er også tatt opp i samtaler med britiske myndigheter, både den britiske utenriksministeren og statsminister David Cameron, sier Brende.

– Det er ingenting vi håper mer enn at den mistenkte mannen skal bli stilt til ansvar. Men dette er ingen enkel sak, for det foreligger ingen utleveringsavtale mellom Jemen og Storbritannia.

Brende sier at det foreløpig ikke er aktuelt å opprette en egen spesialutsending til Jemen, slik norske myndigheter har gjort i Kongo.

– Foreløpig vurderer vi ikke det som den beste måten å bidra. På møtet i dag gjennomgikk vi en del andre initiativer vi kan ta, og de ulike mulighetene vi har for å hjelpe til i denne saken, sier Brende.

For ett år siden krevde Fremskrittspartiet fortgang i utleveringssaken, og partiets justispolitikere møtte Scotland Yard og den britiske etterforskningeledelsen.

Nå minner justisminister Anders Anundsen (Frp) om at det er juridiske rammevilkår myndighetene må forholde seg til, men også han lover å holde trykket oppe.

– Det foreligger en internasjonal arrestordre, og vi arbeider gjennom de kanalene vi kan i internasjonale fora, for å sikre at vedkommende blir pågrepet dersom han forlater Jemen, sier Anundsen.

– Jeg opplevde dagens møte som konstruktivt og godt, og det viser at regjeringen har et stort samlet trykk på denne saken.

Brende uttaler seg
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger