Martine-saken inn for norsk rett

Martines Minnefond bringer drapssaken inn for norsk rettsvesen gjennom en forliksklage mot drapsmistenkte Farouk Abdulhak.

Martine Vik Magnussen

Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i mars 2008.

Foto: Fredriksen, Nina Katinka / SCANPIX

Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet

Marcus Rolandsen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Martine-fondet gikk til sivilt søksmål mot Farouk Abdulhak og hans far i november i fjor. Målet var å få stilt familiemedlemmene økonomisk og rettslig ansvarlig i Norge for drapet på Martine Vik Magnussen.

Ettersom familien Abdulhak ikke har svart på stiftelsens henvendelse, er en forliksklage nå tatt ut i det norske rettssystemet, skriver stiftelsen i en pressemelding.

En forliksklage er en sivil sak som sendes til forliksrådet, og løses vanligvis ved hjelp av mekling mellom partene.

Klagen blir håndtert av advokat Bjørn Stordrange, som forteller at saken vil havne i Oslo forliksråd. Det er usikkert når det et rettsmøte kan finne sted.

– Målet er at far og sønn Abdulhak skal måtte forholde seg til norske rettsregler, og svare skriftlig eller ved personlig oppmøte. Dette er en gjennomføring av det som ble utredet i første omgang, sier Stordrange til NRK.

Har hentet inn amerikansk advokat

Stiftelsen vurderer også rettslige skritt i USA, og har hentet inn en advokat for å undersøke tips om at Farouks far, Shaher Abdulhak, kan ha brutt internasjonale terrorlover.

Farouk Abdulhak, som er hovedmistenkt og siktet for drapet på Martine Vik Magnussen i Storbritannia, har både jemenittisk og amerikansk statsborgerskap.

Han flyktet til Jemen like etter drapet, og landet har så langt nektet å innfri Storbritannias ønske om utlevering.

– Vi ønsker å understreke at dersom Farouk Abdulhak innen rimelig tid blir utlevert for en rettferdig rettergang i Storbritannia vil den rettslige behandlingen bortfalle, sier stiftelsens styreformann, Marcus Rolandsen.

Les: Norsk advokatfirma har bistått Abdulhak-familien
Les: Martines foreldre ba drapsmistenkt komme på banen

Farouk Abdulhak står i dag på listen over Scotland Yards mest ettersøkte kriminelle, og utenriksminister Jonas Gahr Støre har også lovet at norske og britiske myndigheter vil trekke inn USA i forbindelse med etterlysningen av Farouk Abdulhak.

Les: Vil ha Martine-drapet til FN
Les: – Farouk er ikke «untouchable»

Martines Minnefond er stiftet av venner av Martine Vik Magnussen og enkeltpersoner som har engasjert seg. Martines familie er ikke engasjert i stiftelsens arbeid, men støtter initiativet.

SISTE NYTT

Siste meldinger