Martin Waage utlevert til Italia

Martin Waage har spesialisert seg på å hente hjem bortførte barn. Waage har nå blitt utlevert fra Spania til Italia, der han anklages for menneskehandel og kidnapping av italienske myndigheter.

Martin Waage, som har spesialisert seg på hjemhenting av bortføring, er utlevert til Italia, ifølge hans advokat.

VIDEO: Nordmannen Martin Waage har blitt utlevert til Italia, der det er ventet at han må svare for alvorlige anklager. Han benekter all skyld.

Waage leder sikkerhetsselskapet ABP World Group som spesialiserer seg i å tilbakeføre bortføre barn. Waage oppholdt seg på et hemmelig sted i Europa, etter at han ble etterlyst av italiensk politi 31. oktober.

I midten av mars ble Waage pågrepet i Alicante i Spania. Pågripelsen skal ha bakgrunn i et oppdrag utført av ABP World Group, ifølge advokat Are Aurlien, som representerer Waage.

Han sier til NRK at Waage ganske raskt etter pågripelsen ble brakt til Madrid, der spørsmålet om utlevering ble brakt for det som skal ha vært en spansk domstol.

En spansk advokat ble engasjert, og spanske myndigheter mente det måtte legges frem flere opplysninger for å se om vilkårene for utlevering var oppfylt.

– Anklage om bortføring av barn

Are Aulien

Waages advokat, Are Aulien, sier nordmannen benekter alle anklager.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Nå har imidlertid advokat Aulien fått beskjed om at Waage er utlevert til Italia. Advokaten påpeker at han fortsatt har til gode å se alle saksdokumenter, og at grunnen til etterlysningen derfor fortsatt er vag.

– Nå er han utlevert, i tråd med denne begjæringen, til Roma i Italia. Bakgrunnen er det vi forstår som en anklage eller tiltale om bortføring av barn, eller kidnapping.

Ifølge Aulien spekulerer italiensk presse nå i at Wagge skal ha vært involvert i en bande som drev med kjøp og salg av barn, såkalt «human trafficking».

– Det er en alvorlig anklage, som han sannsynligvis vil bli møtt med i italiensk rettsvesen, sier Aulien.

Avviser anklager

Martin Waage

Martin Waage leder et selskap som lever av å tilbakeføre bortførte barn. Waage ønsker ikke at ansiktet hans skal bli kjent, av hensyn til dette arbeidet.

Foto: Privat / NRK

Advokaten påpeker at all kommunkasjon med Waage foreløpig har gått via konsulatet i Italia og Waages samboer. Aulien sier Waage ser fram til å forklare seg i en rettslig høring i nærmeste fremtid, med bistand fra en italiensk advokat.

– Han stiller seg sterkt i mot disse anklagene, og nekter all straffskyld. Slik vi får høre via dem som har snakket med ham, ser han fram til å snakke om denne saken, som han ikke kjenner seg igjen i.

Aulien sier det foreløpig er vanskelig å vite hva Waage risikerer i Italia.

– Det er vanskelig å si, men når man snakker om kidnapping av barn og menneskehandel, så sier det seg selv at det er meget alvorlig. Vi har fått høre om strafferammer opp mot 12 og 15 års fengsel, sier Waage.

Ifølge Aulien skal saken ha høy medieprofil i Italia. Italienske medier har meldt at en tidligere OL-bronsjemedalist, den ukrainske seileren Larisa Moskalenko (50), er pågrepet i saken. Til Nettavisen i november sa Waage at Moskalenko hadde leid en båt til ABP, og beskrev sin egen situasjon som «uavklart».

UD: – Kjent med saken lenge

Astrid Sehl

Pressevakt Astrid Sehl sier UD er mest opptatt av å sørge for at Waage får konsulær bistand, ikke arbeidet han gjør.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Utenriksdepartementets pressevakt Astrid Sehl sier UD er kjent med at Waage er begjært utlevert fra Spania til Italia.

– Vi har vært kjent med saken i lengre tid, og gir vedkommende konsulær bistand. Primært handler det om at han skal få den juridiske støtten han har rett på, sier Sehl.

Sehl sier norske myndigheter ikke tar stilling til arbeidet Waage gjør, men er opptatt av å sikre nordmannens rettigheter.

– Han har fått en alvorlig anklage mot seg. Det som er norske myndigheters oppgave nå er å sørge for at han får den konsulære bistanden han har rett til, for eksempel å bli representert av en advokat, sier Sehl.

Kontroversiell bransje

Aulien sier Waage ikke har hentet hjem noen barn fra Italia, men sier Italia kan være snakk om et transittland. Advokaten sier at han ikke vet om Waage var på oppdrag da han ble pågrepet i Spania.

Aulien sier man i høst tok kontakt med norske myndigheter, for å høre om Waage var etterlyst, uten å få et tilstrekkelig svar. Aulien sier at konsulatet i Spania og Italia har bistått Waage med mye, og at man nå håper dette fortsetter.

Advokaten sier også at nordmannen er klar over det å hente hjem bortførte barn er en omstridt virksomhet.

– Han driver i en kontroversiell bransje, som har med hjemhenting av bortførte barn å gjøre. Han er klar over den risikoen det medfører, og står inne for den virksomheten han er i, sier Aulien.

– Siste utvei

Dagbladet har tidligere meldt at Waages selskap var med på å hjelpe Stina Brendemo Hagen på sin flukt fra kokaindommen i Bolivia. Advokaten sier Waage har vært klar på at det må ligge et rettslig grunnlag til grunn for at han skal bistå.

– I Vesten har vi noe som heter Haag-konvensjonen, der det heter at barn skal tilbakeføres dersom noen vilkår ligger til grunn, sier Aulien.

Han påpeker også at han som advokat bare ville anbefalt det å hente hjem et bortført barn som «en siste utvei».

– Men det er forskjell på å ha rett, og å få rett. I noen saker går det så lang tid at man av forståelige grunner blir desperat som forelder. På andre eller tredje året, begynner noen å se seg om etter andre muligheter, noe vi som advokater egentlig fraråder, og bare tenker er en siste utvei, sier Aulien.

ABP

Slik presenterer selskapet ABP World Group sin virksomhet på sine sider. Selskapet har spesialisert seg på å hente hjem bortførte barn.

Foto: ABP / Presse

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger