Hopp til innhold

Martin (32) er i risikogruppa: – Lurer på når det er min tur til å få vaksinen

Martin har isolert seg fra datteren sin i frykt for koronasmitte. Nå etterlyser han bedre informasjon om vaksinering av unge i risikogruppa.

Martin Reksten står foran en dør i furu. Han ser rett inn i kamera og har på seg rutete skjorte.

LEI: Martin Reksten etterlyser tydeligere informasjon om vaksinering av risikogruppene.

Foto: privat

På en pressekonferanse i morges informerte Folkehelseinstituttet at Norge ikke vil anbefale bruk av AstraZeneca sin koronavaksine for dem som er eldre enn 65 år.

Risikogruppene under 65 år bør heller ikke få vaksinen, mener FHI.

Martin Reksten (32) er i risikogruppa. Vanligvis bor han på Søndre Nordstrand i Oslo, men den siste tiden har han grunnet høyt smittetrykk bodd hos foreldrene sine i Alver kommune utenfor Bergen.

– Det siste året har vært veldig vanskelig. Jeg har levd isolert mesteparten av tiden. Vært bekymret for smitte konstant, forteller Reksten til NRK.

Martin Reksten står på en vei og holder hunden sin i bånd. Han har på solbriller og smiler til kamera.

Martin Reksten lurer på når han skal få koronavaksine.

Foto: Privat

Han forteller at han ikke har kunnet være med datteren sin som bor i hovedstaden, da det har vært flere utbrudd av koronavirus i barnehagen hennes.

Fordi sykdommen hans er sjelden, har han fått sprikende beskjeder om hvor utsatt han faktisk er.

– Legen min mener at jeg sannsynligvis er i den såkalte høyrisikogruppa. I så fall vil jeg bli vaksinert samtidig som vanlige folk over 65 år.

Etterlyser tydeligere informasjon

I disse dager settes vaksinedose nummer to hos flere av Norges sykehjemsbeboere. Samtidig venter mange i risikogruppene på sine doser.

Martin er ikke alene. Ifølge FHI er det omkring 450.000 personer mellom 18-64 år som er i en av risikogruppene for alvorlig forløp av covid-19. Av disse har 40-45.000 tilstander med høy risiko.

Reksten forteller at han opplever det som vanskelig å få informasjon om når han vil få vaksinen. Sykdommen hans står ikke på lista til FHI.

Som alle andre har han vært nødt til å følge med på vaksinasjonsløpet i media.

– Det er vanskelig å kreve at «nå er det min tur».

Reksten sier han har forståelse for at det er mange vurderinger som må gjøres i prioriteringsarbeidet, men at han syns det er kjipt at steder med høyt smittetrykk ikke prioriteres i vaksinekøen.

Nå ser 32-åringen frem til å få sine stikk i armen. Når det er overstått er planen klar.

– Da skal jeg klemme datteren min uten å bekymre meg for om hun har tatt med seg smitte fra barnehagen.

FHI: – Vi har ikke glemt dem

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier de prioriterer folk som er ekstra utsatt.

– Så har det vist seg at høy alder er den aller viktigste risikofaktoren. Derfor starter vi med de eldste og jobber oss nedover. Når vi er ferdige med alle som er over 75, begynner vi også med yngre folk som har alvorlige underliggende sykdommer, sier Aavitsland.

Høy alder vil fortsatt «utkonkurrere» alle de andre risikofaktorene, forklarte Aavitsland da han gjestet Dagens torsdag.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Men nå er det ikke lenge til vi skal begynne med dem som er under 75 og har alvorlige underliggende sykdommer, sier han.

Myndighetene opererer med to grupper av alvorlig sykdom. Den ene gjelder rundt 40.000 personer som har alvorlige sykdommer som kreft, eller som har gått gjennom en organtransplantasjon.

Denne gruppa skal ifølge Aavitsland i gang med vaksinering i slutten av februar og begynnelsen av mars.

Den andre gruppa gjelder rundt 400.000 personer med diabetes, kronisk lungesykdom og andre underliggende sykdommer.

– Vi har absolutt ikke glemt dem. Vi har et team som jobber bare med å se på hvilke sykdommer som utgjør en alvorlig risiko. Det kan godt være vi ikke har vært gode nok til å informere, så det skal vi gjerne prøve å forbedre oss på, sier Aavitsland.

Vil vurdere geografisk fordeling

Frem til nå har Folkehelseinstituttet sendt 197.800 vaksinedoser til kommuner og spesialhelsetjenesten, sa Camilla Stoltenberg under pressekonferansen i morges.

Denne uka vil FHI vurdere om de skal endre prioritering når det gjelder geografisk fordeling av norske vaksinedoser.

Camilla Stoltenberg

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er blitt gjort tidligere.

– Risikogrupper og helsepersonell vil fremdeles prioriteres, men det er fremdeles blandingsforholdet som er endret så langt, sier Stoltenberg.

Over 135.000 personer er registrert vaksinert med første dose av koronavaksine. 30.066 har fått dose to, opplyser Folkehelseinstituttet.

Les også: FHI sier alle kan være ferdigvaksinert i september

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger