Hopp til innhold

– Skam dere, pelsbrukere!

Over tusen personer gikk lørdag kveld i demonstrasjonstog i Oslo sentrum mot pelsdyrnæringen. Også flere andre steder i landet markerte folk sin motstand.

Pelsydyrdemonstrasjon

– PELSFRITT NORGE!: Små og store ropte slagord foran Stortinget mot å ha dyr i bur.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Pelsdyrnæringdemonstrasjon

MOTE MOT PELS: Jenny Skavlan, Kjell Nordström og Hilde Marstrander manet hele motebransjen til å bytte ut pels med fuskepels.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Pelsdemonstrasjon i Oslo.

UT MED PELS: Demonstrantene ropte taktfaste slagord mot pelsnæringen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Pelsdemonstrasjon i Oslo.

– NEI: Det var stort engasjement under pelsdemonstrasjonen i Oslo lørdag kveld.

Foto: Camilla Wernersen / NRK
Unni Lindell

STERKE ORD: Forfatter Unni Lindell mener pelsdyrnæringen er som konsentrasjonsleire for dyr.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Både barn og voksne hadde tent fakler i novembermørket i Oslo lørdag for å vise sin avsky mot bruk av pels. De ropte taktfaste slagord mot pelsdyrnæringen under fakkeltoget:

«Hva vil vi ha»? ble det ropt. «Tomme bur»! lød svaret.

Demonstrantene gikk fra Youngstorget til Stortinget, der de stanset for å rope slagord for et pelsfritt Norge.

Her var det også en rekke appeller. Blant talerne var forfatter Unni Lindell, «Nemi»-tegneserieskaper Lise Myhre, skuespillerne Viktoria Winge og Mia Gundersen.

Lise Myhre hadde en klar melding:

– Til dere som bruker pels. Jeg ser dere på gata og vemmes. Og til pelsdyrnæringen vil jeg si: Skam dere!

Forfatter Unni Lindell har i mange år vært en kjent motstander av pels. I sitt innlegg lørdag trakk hun paralleller mellom pelsdyrnæringen og konsentrasjonsleire.

– Det er luksusprodukter som er jålete og unødvendig. Det er så uanstendig at politikerne tillater pelsdyrnæring, sa Lindell til en regnvåt, men jublende forsamling.

I sju store byer

NOAHs fakkeltog mot pelsdyrnæringen ble holdt i sju ulike byer i landet under slagordet: «Tenn et håp for pelsdyrene».

Ifølge politiet var det rundt 1500 demonstranter som møtteopp i Oslo lørdag, mens NOAH hevder så mange som 4000 demonstrerte.

I Trondheim anslo politiet at 200-250 personer deltok i fakkeltoget. Lignende markeringer ble også holdt i Bergen, Stavanger, Ålesund, Tromsø og Bodø.

I hovedstaden startet protesten med salg av fakler på Youngstorget før toget av pelsmotstandere stanset utenfor Stortinget for appeller.

Andre kjendiser som hadde vervet seg til kamp var veterinær Trude Mostue, Christine Koht og Jenny Skavlan, samt klesdesignerne Kjell Nordström (Baron von Bulldog) og Fam. Irvoll.

Deretter kom Camilla på ti år for å si noen velvalgte ord om hvorfor den gjengse nordmann burde droppe pelsen, og en rekke politiske partier og deres ungdomspartier.

Nesten dobling av antall hastevedtak i pelsdyrnæringa

Den siste tida har NRK rettet søkelys på at antallet hastevedtak i pelsdyrnæringa i Norge har økt, på tross av løfter om å bedre forholdene for burdyrene.

Ifølge Mattilsynet har de sett en bedring blant pelsdyroppdretterne, men samtidig har de avdekket besetninger med alvorlige skader på dyrene.

Tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk, har tidligere uttalt til NRK at økningen i antall hastevedtak skyldes at Mattilsynet har bedt sine inspektører om å bruke kraftigere virkemidler, og fatte hastevedtak der det er nødvendig.

Herr Nelson

JA TIL PELS PÅ DYR: Spanielen Herr Nelson virket ikke noe videre begeistret for regnværet, men hadde et klart budskap på ryggen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger