Mars 2016: Fosset olje ut av samme helikoptertype

For en knapp måned siden opplevde ansatte at det fosset olje ut, og ned på vinduene, fra et helikopter av samme type som styrtet fredag.

EC225

STYRTET- Det var dette helikopteret som styrtet fredag. Et tilsvarende helikopter hadde problemer da det skulle ta av fra Sola 30. mars i år.

Foto: KRISTOFFER RIVEDAL

Hendelsen skjedde 30. mars da et helikopter av typen Eurocopter 225 skulle ta av fra Sola i Stavanger.

– Like før avgang, da rotoren var i gang, begynte det å sprute ut olje, forteller et vitne til NRK.

Mannen som ønsker å være anonym, forteller at det fosset ut olje på begge sider av helikopteret, og at motoren straks ble stanset.

– Vi ble fortalt at dette kunne skje. Det var en kjent feil, men at det ikke var noen fare. Oljen kom fra girkassen ved hovedrotoren. De skulle bare tørke opp oljen før vi lettet, men så skjedde det en gang til.

Han opplevde hendelsen som svært skremmende, og forteller at passasjerene, som jobber i oljeservicebransjen, vente noen timer på et nytt helikopter.

– Ingen av oss likte det, og ingen turte vel å si ifra at vi ikke ville fly. Folk foretrekker å heller fly med Sikorsky-en, for å si det sånn, forteller mannen.

Rapport inn

Forbundssekretær i HMS-avdelingen i Industri Energi, Henrik Fjeldsbø, fikk beskjed om hendelsen fra en ansatt. Han forteller at hendelsen ble rapportert videre til Luftfartstilsynet.

Helikopteret ble satt i drift neste dag.

Hvordan ble det oppfattet?

– Dette var skremmende. Du har kledd på deg og sitter i helikopteret også kommer det olje nedover sidene på helikopteret. Det er klart at det er svært ubehagelig. Passasjerene ble ført ut, helikopteret ble sjekket og de ansatte ble flydd ut med et annet helikopter, sier Fjeldsbø.

Hva tenker du om dette i lys av dagens hendelse?

– Det er klart det gjør noe med tilliten til helikoptertypen. Det har vært flere hendelser. Men nå vet vi ikke hva som har skjedd i dag. Jeg er ikke villig til å knytte sammen disse to hendelsene. Det viktigste for oss er at beslutningen at all passasjertransport med den aktuelle helikoptertypen er ute nå.

Helikopteret var av samme type, EC225, og eid av CHC Helikopter Service. Det er ikke kjent om det var samme helikopteret som styrtet i dag.

Flytårn, Stavanger lufthavn Sola

Helikopteret var i ferd med å lette fra Sola lufthavn da oljen begynte å lekke ut.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Rotoren løsnet

Elleve personer er funnet omkommet etter helikopterhavariet nordvest for Bergen. Fredag ettermiddag fortsatte søket etter to savnede.

Maskinen med 13 personer om bord, var på vei fra Gullfaks B-feltet til Flesland da det gikk ned ved Turøy i Fjell kommune i Hordaland klokka 12.05 fredag.

Allerede kort tid etter ulykken var det klart at det var snakk om et totalhavari.

Et vitne sier til NRK at han hørte at det kom et helikopter på vei fra Nordsjøen.

– Det var en rar lyd. Idet jeg så opp, løsnet rotoren og forsvant ut til venstre mens helikopteret vred over til høyre. Det gikk mer eller mindre rett ned i en bue mot sør, sier øyenvitnet Jon Sekkingstad til NRK.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra CHC Helikopter Service fredag ettermiddag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger