NRK Meny
Normal

– Er det en gråsone når jeg skriker nei?

Flere hundre personer møtte opp foran Stortinget og tok #MeToo-kampen mot seksuell trakassering og overgrep ut av sosiale medier og inn i den virkelige verden.

Sofie Frøysaa

MAKTUBALANSE: Under sin appell fortalte komiker Sofie Frøysaa hvordan hun under en tur på byen plutselig fikk en hånd i skrittet, og hvordan to menn avslørte totalt ulike menneskesyn i situasjonen.

Andrea Voldum og June Holm

INITIATIVTAKERE: Andrea Voldum (t.v.) og June Holm (t.h.) i stiftelsen "Vi Tror Deg" har tatt initiativ til arrangementet utenfor Stortinget søndag. De håper kampanjen #MeToo skal skape større fokus på grensesetting.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Jeg kjenner tårer i øynene og gåsehud over at dere er her i dag foran Stortinget, åpnet initiativtaker June Holm markeringa søndag ettermiddag.

Flere hundre personer trosset den sure vinden og mørket for å markere avsky mot seksuell trakassering i kjølvannet av emneknaggen #MeToo, som har motivert tusenvis til å fortelle om overgrep.

– Det er selvfølgelig utrolig sårt og trist at en emneknagg måtte til for at folk skulle våkne og forstå alle våre seksuelle overgrep og trakasseringer, men vi har de siste ukene tatt fram det beste våpenet vi har: At vi ser hverandre, sier i fra og står sammen, sa Holm.

Sofie Frøysaa

Komiker Sofie Frøysaa holdt appell, og pekte på at alt handler om å behandle alle, uansett kjønn, med respekt.

Hun sier initiativet i Oslo kommer etter flere tilsvarende markeringer i Sverige forrige søndag.

Debatten har skutt spesielt stor fart i Sverige etter at flere mediekanaler har foretatt interne granskinger som har avdekket flere kvinner som er blitt seksuelt trakassert på jobb.

Mange tusen deltok under de svenske markeringene i blant annet Stockholm og Göteborg sist helg.

Meetoo-demonstrasjon mot seksuell trakassering på Segels torg.

STOCKHOLM: Meetoo-demonstrasjon mot seksuell trakassering på Sergels torg forrige søndag.

Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB scanpix

– Lettere å legge fra seg skam og skyld

Det er «Vi Tror Deg»-stiftelsen som står bak markeringa «MeToo Norway». Stiftelsen arbeider mot voldtekt, seksuelle overgrep og trakasseringer.

Markeringen er i samarbeid med flere organisasjoner og politiske partier, deriblant ressurssenteret DIXI, Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom, SV og Rødt.

– Jeg håper #MeToo-kampanjen har vært en lettelse, og har fått folk til å tenke over hvordan du og andre fortjener å bli behandlet, sa initiativtaker June Holm.

Hun har tidligere uttalt til NRK at:

– Det er lettere å forklare det som har skjedd gjennom to ord. Når flere samles rundt det blir det lettere å legge fra seg skammen og skylden. Dette vil vi også fortsette å jobbe for på søndag.

– Grensene for hva som er greit flyttes

– Seksuell trakassering er et kjempestort samfunnsproblem, og det er viktig at dette blir noe mer enn bare en sosiale medier-kampanje. At vi faktisk får en endring i det norske samfunnet, sier Andrea Sjøvoll, leder for Sosialistisk ungdom.

Hun sier ungdom må lære forskjellern på flau flrøting og seksuell trakassering.

– Det er lov å drite seg ut, men det er ikke lov å være en drittsekk.

Andrea Sjøvoll og Sandra Bruflot

SU-leder Andrea Sjøvoll og nestleder i Unge Høyre Sandra Bruflot mener det er viktig at kampanjen faktisk bidrar til endring, og ikke dabber av.

Foto: NRK

Hun får støtte av Sandra Bruflot som er nestleder i Unge Høyre:

– Jeg begynner å bli ganske lei av at man må gjenta dette på nytt og på nytt, at sånn kan man ikke oppføre seg mot andre, utnytte makt osv. Nok er nok.

Hun tror mange har opplevd så mye uønsket seksuell oppmerksomhet at de ikke lenger reagerer.

– Det kan være «små» ting som egentlig er alvorlig. Grensene for hva som er greit flyttes hele tida fordi man ikke tør å si ifra, og er redd for at det ikke er alvorlig nok, sier Bruflot.Kripos: – Problemet er at for få anmelder

Kripos slår ned på motargument

Emneknaggen #MeToo oppstod først i kjølvannet av at den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein ble anklaget for seksuelle overgrep og seksuell trakassering av over 60 kvinner.

I forbindelse med kampanjen har også Kripos latt seg inspirere.

I et innlegg på Facebook minner de folk på hvor grensene går, og om hva ofre for overgrep bør gjøre.

I innlegget tar Kripos et oppgjør med påstanden om at fyllerør og uskyldig moro etter kampanjen blir omtalt som voldtekt. Isteden peker Kripos på at problemet er at altfor få jenter og gutter som er utsatt for overgrep melder ifra til politiet.

Det er viktig at samfunnet plasserer ansvaret der det hører hjemme. Det er lett å si at alle må passe på seg selv og ta ansvar for seg selv, men vi må holde fast på at det er de som begår straffbare handlinger som må endre adferden sin. Det er de som sprer bilder og som begår overgrep som sitter med ansvaret for det som skjer. Vi kan ikke vike på det.

Kripos
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger