Hopp til innhold

Marit fødte i New York: Sykehusregning nær 4 mill.

Marit ble innlagt på sykehus 12 uker før termin. Det kostet nesten fire millioner kroner. Har du ikke reiseforsikring, kan du ende opp som gjeldsslave.

Lykkelig familie

NYFØDT FRA NEW YORK: Reiseforsikringen reddet familien fra Asker fra ruin: Far Arne Blom-Bakke, mor Marit Schrøder og Stella. – Når du er gravid og noe går galt så er bekymringen stor. Jeg tør nesten ikke tenke på om vi ikke hadde hatt forsikring og penger til behandling, sier mamma.

Foto: Ola Mjaaland

New York Presbyterian Hospital

Gravide Marit ankommer NewYork Presbyterian Hospital i rullestol - 12 uker før termin. Seks uker senere fødte hun ved keisersnitt.

Foto: PRIVAT

Heldigvis var Marit Schrøder forsikret. I september i fjor var hun i New York med jobben, men ble plutselig syk i forbindelse med graviditeten.

– Jeg kjente meg helt fin, men fikk en blødning og søkte opp en lege på nettet. Det sto at han tok imot «emergency cases», sier Schrøder.

Legen sendte henne videre til New York Presbyterian Hospital. Etter tre dager ble hun skrevet ut og var i ferd med å gå til gaten på flyplassen, da det på nytt ble komplikasjoner.

– Skjønte at det var alvorlig

– Jeg fikk en ny blødning og ringte legene på sykehuset, om det var greit at jeg dro hjem. De sa absolutt ikke – du må komme hit så fort som mulig. Jeg ankom i rullestol, sier Schrøder.

På motsatt side av Atlanteren booket en bekymret samboer flyreise.

Nyfødt i New York

Stella ble født seks uker for tidlig på New York Presbyterian Hospital.

Foto: PRIVAT

– Jeg fikk en telefon og skjønte at det var alvorlig, sier Arne Blom-Bakke, og får tårer i øynene.

Men latteren sitter løst, for både mor og Stella (7 måneder) er friske. Marit ble lagt inn i uke 28 og fødte med keisersnit i uke 34 – seks uker før termin.

Etter seks uker på sykehus, ble det seks uker på hotell før de fikk lov til å fly hjem, eskortert av lege. Sykehus-, reise- og hotellregning tok Storebrand og DNB, hvor far og mor var reiseforsikret. Totalt kom regningen på nesten fire millioner.

Flere skrekkeksempler

– Det som er viktig med en reiseforsikring er dekningene når de store uhellene skjer, ikke om du får fem eller seks tusen igjen på forsinket bagasje, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Gravid Marit Schrøder på sykehus

Marit Schrøder på sykehuset i New York.

Foto: PRIVAT

Sykehusregning og hjemsendelse kommer fort opp i flere millioner. I bransjen ser de stadig skrekkeksemplene som ender som gjeldsslaver.

– Det er mange som fortsatt reiser ut i verden uten gyldig reiseforsikring, sier konseptansvarlig Marianne Dahl Myrhaug i Europeiske Reiseforsikring.

Korsberg Dalsbø ser spesielt to grupper som skiller seg ut. Unge på backpacking og eldre som «overvintrer» – og så løper reiseforsikringen kanskje ut etter 30 dager.

– I tillegg er dette en gruppe som kan bli alvorlig syke, sier Korsberg Dalsbø.

Advarer mot Ryanairs forsikring

Stadig flere eldre som reiser er én grunn til at utbetalingene ser ut til å skyte i været i år, til over to milliarder kroner. En annen grunn er dårlig økonomi i enkelte land i Europa, som gir dyrere helsevesen.

– Heldigvis hadde jeg reiseforsikring. Det var stort hell, for det hadde vært en enorm utgift på sykehus i USA. Vi er utrolig fornøyd, men det er jo fordi det ble betalt av noen, sier Schrøder.

Familie på tre

Familien på tre opplevde noen dramatiske uker i New York, men det endte godt - økonomisk og helsemessig.

Foto: Ola Mjaaland

Både DNB og Europeiske advarer mot Ryanair, som tilbyr en reiseforsikring når du kjøper reisen. Utbetalingene ligger langt under det alle de store forsikringsselskapene i Norge tilbyr.

Ryanair skriver i en epost til NRK at de har høyst konkurransedyktig reiseforsikring, og at de jobber med et enda bedre program som skal komme i løpet av året.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ