Hopp til innhold

Maria (22) hadde selvmordstanker fra hun var 12 år: – Behandlingen reddet livet mitt

Hun skadet seg selv og gikk med selvmordstanker i fire år. Så kom redningen - en behandlingsmetode som aldri før har blitt prøvd på tenåringer.

Maria hadde selvmordstanker

FIKK HJELP: Maria (22) hadde selvmordstanker og skadet seg selv i fire år. Da hun ble en del av et forskningsprosjekt som prøvde ut en ny behandlingsmetode, lærte hun å mestre de vanskelige følelsene.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

Maria (22) var 12 år gammel da hun skadet seg selv for første gang. Da hadde hun nylig opplevd å miste noen som sto henne nær.

– Det førte til at jeg fikk masse følelser som jeg ikke hadde noen forutsetning for å håndtere. Da fikk jeg ideen om å risse meg, forteller 22-åringen.

Hun følte at hun ikke hadde noen å snakke med, og trodde selvskading var en måte å kontrollere følelsene sine på. Det skulle bli starten på fire år med selvmordstanker.

– Det ble bare mer og mer alvorlig, både selvskadingen og selvmordstankene, og hvordan jeg behandlet meg selv og de rundt meg. Det eskalerte fra jeg var 12 til jeg var 16 år, frem til søsteren min oppdaget arr på lårene mine, sier Maria.

Fikk hjelp

Da søsteren oppdaget selvskadingen, fikk Maria tilbud om å delta i et forskningsprosjekt. Hun skulle prøve ut dialektisk atferdsterapi (DBT). DBT kombinerer gruppeterapi og individuell terapi med mer utradisjonelle behandlingsmetoder som mindfulness.

– Det har reddet mitt liv. Jeg fikk orden på følelsene mine, og fikk mange verktøy som gjør at jeg klarer å takle kriser. Det tror jeg gjelder mange andre også, sier hun.

Maria fortsatte å gå i terapi til hun var 19 år, og er i dag jusstudent.

Redder liv

Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) regner at mellom 5 og 10 prosent av norske ungdommer vil svare ja på om de har gjort forsøk på å ta livet sitt, eller skade seg selv med vilje.

Lars Mehlum

LEDET STUDIEN: Lars Mehlum er professor i psykiatri og suicidologi, og ledet studien ved NSSF.

Foto: NSSF

– Det er en veldig stor mengde. Selvmord er den største dødsårsaken blant både menn og kvinner under 25 år. 25 prosent av unge som dør, dør av selvmord, forteller Lars Mehlum, professor ved NSSF.

NSSF er de første i verden til å prøve ut DBT på ungdom. Nå viser det seg at de har funnet en ny måte å forebygge selvmord og selvskading blant tenåringer. På bare fire måneder med intensiv terapi lærer de å mestre vanskelige følelser.

– Studien viser at behandlingen reduserer risikoen for selvmord kraftig på kort sikt, men at den også får en varig effekt. Gruppen som fikk den nye behandlingen var betydelig bedre på en rekke områder, forteller Mehlum.

77 tenåringer deltok i forskningsprosjektet han ledet. Nå vekker de gode resultatene internasjonal oppsikt.

Gruppen som fikk DBT gjorde færre forsøk på å skade seg selv, hadde mindre selvmordstanker og mindre depresjon.

– I tillegg hadde de mindre symptomer på en bred skala av forskjellige problemer som ungdommer kan ha, sier han.

Nå jobber NSSF for at flere behandlere skal læres opp i behandlingsmetoden.

AKTUELT NÅ