Hopp til innhold

Marerittmåling for Ernas drømmeregjering

I NRK og Aftenpostens første partibarometer etter at KrF gikk inn i regjering, er de borgerlige partienes samlede oppslutning den laveste siden Erna Solberg ble statsminister.

Statsminister Erna Solberg presenterer sin utvidede regjering

FALLER: Venstre og KrF er fortsatt under sperregrensen. Høyre raser ned fire prosentpoeng. Erna Solbergs firepartiregjering er langt unna flertall på vår februarmåling. Her presenterer hun den utvidede regjeringen på Slottsplassen 22. januar.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Solbergs drøm om en borgerlig flertallsregjering med fire partier gikk i oppfyllelse da KrF gikk inn i regjering i januar.

Men etter målingene å dømme er ikke velgerne like begeistret. Samtlige regjeringspartier mister oppslutning i målingen Norstat har utført for NRK og Aftenposten i februar.

I vårt første partibarometer etter regjeringsutvidelsen har de borgerlige partiene en oppslutning på 40,9 prosent til sammen. Det er det laveste tallet de fire partiene har hatt på Norstats NRK-målinger i Erna Solbergs tid som statsminister.

Partibarometer februar 2019

Periode 29.01.19–04.02.19. 937 intervjuer. Feilmarginer fra 1,1–3,5 pp.
R
4,8 %
+1,5
SV
7,8 %
+0,4
AP
29,2 %
+1,9
SP
11,8 %
−0,3
MDG
3,2 %
+0,8
KRF
3,4 %
−0,3
V
2,6 %
−0,5
H
22,9 %
−4,1
FRP
12,0 %
−0,2
Andre
2,2 %
+0,6
Kilde: Norstat

Størst er fallet for Høyre. De har en oppslutning på 22,9 prosent i februar, ned 4,1 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling.

– Det betyr at vi ikke har vært gode nok til å selge et positivt budskap om den nye regjeringen, og det skal vi jobbe med nå, sier Solberg til NRK.

Hun mener andre har fått lage premissene rundt regjeringen mens partiene har vært opptatt med regjeringserklæringen.

– Jeg mener vi skal klare å vise fremover at dette er bra for landet, og at det blir mye god politikk når vi får satt Granavolden-plattformen ut i livet, sier Solberg.

– Det kan også tenkes at velgerne ikke er like entusiastiske?

– Det kan godt tenkes, men jeg tenker at det får vi ta som en utfordring. Så får vi jobbe med å få solgt sakene våre og snakke om sammenhenger i politikken, sier Solberg.

Nestleder Jan Tore Sanner tror det skyldes «stort fokus på enkeltsaker».

– Viser målingen også at velgerne ikke deler Høyres entusiasme for en borgerlig flertallsregjering?

– Det er vårt ansvar å vise velgerne at en flertallsregjering er bra for landet, at det gir lav arbeidsledighet og trygger velferden. Nå er det bare to og en halv uke siden regjeringen kom på plass, så selv om vi er utålmodige for resultater, så må vi nok vente noe tid før vi ser de positive utslagene på målingene, svarer Sanner.

Høyre taper på flere målinger

Nettstedet Poll of polls gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger om stortingsvalg viser en oppslutning på 24,2 prosent for Høyre i årets første måned. Til sammenligning var gjennomsnittet i januar i fjor 29 prosent for partiet.

Ikke siden august 2017 har Høyre hatt et så lavt snitt som nå.

– Det har vært mye støy og uro i norsk politikk, og stort fokus på enkeltsaker. For oss er det viktig at vi har fått på plass en flertallsregjering. Det betyr at vi kan skape forutsigbarhet og ikke minst gode resultater for innbyggerne, sier Sanner.

Sanner og Bollestad gir hverandre en klem

AVHENGIG AV HVERANDRE: Jan Tore Sanner og hans Høyre er avhengig av at KrF-leder Olaug Bollestad lykkes med å tiltrekke seg flere velgere. Her er de to sammen etter at KrF med et nødskrik sa ja til å gå inn regjeringen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Dersom dagens regjering skal beholde flertallet på Stortinget også etter neste valg, må Venstre og KrF gjøre det bedre enn de gjør på målingene i dag.

Venstre under tre prosent

Begge sentrumspartiene er fortsatt under sperregrensen i denne februarmålingen. Venstre går ned 0,5 prosentpoeng. Kun 2,6 prosent av de spurte svarer at de ville stemt på Trine Skei Grandes parti dersom det var valg i morgen.

– Det er en måling som er for dårlig, og som trolig viser at Venstre lider under at vi har brukt mye tid på regjeringsforhandlinger, og har hatt mindre tid til å få markedsført sosialliberal politikk, sier Venstres nestleder Terje Breivik til NRK.

Venstre har i likhet med Høyre hatt en tung start på 2019. I januar har de et snitt på 3,3 prosent på Poll of polls oversikt over nasjonale målinger, ned fra 4,1 prosent i januar 2018.

Terje Breivik med Venstres logo i bakgrunnen

Venstres nestleder Terje Breivik sier to runder med regjeringsforhandlinger har gitt partiet mindre tid til å vise fram sin egen politikk.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På spørsmål om vedvarende dårlige målinger kan få Venstre til å revurdere regjeringsdeltakelsen, svarer Breivik:

– Venstre er en organisasjon som har null oppmerksomhet rettet mot spekulasjoner om valgresultat. Vi har hatt en helg med fylkesårsmøter i hele landet, og vi kan rapportere om entusiastiske folkevalgte som er mer enn klare til å starte valgkampen.

Rødgrønt flertall

Dersom målingen var valgresultatet, hadde Venstre og de tre andre regjeringspartiene kun hatt 69 stortingsrepresentanter til sammen.

Ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre viser målingen at Erna Solbergs mannskap «ikke har klart å formidle et positivt prosjekt».

– Jeg tror privatisering og intern uenighet sender signaler som folk reagerer på. Jeg tror Arbeiderpartiet gjør det bra her, fordi vi har et alternativ til det, sier Støre til NRK.

Arbeiderpartiet har en oppslutning på 29,2 prosent i februar, opp 1,9 prosentpoeng fra januarmålingen.

De tidligere rødgrønne regjeringskameratene Ap, SV og Sp hadde fått 90 mandater dersom målingen var valgresultatet.

De ville i så fall fått følge av hele ni stortingsrepresentanter fra Rødt, som har en oppslutning på 4,8 prosent i målingen for februar.

AKTUELT NÅ