Mann tiltalt etter nattklubbskyting i Oslo: Tiltalen mot fire andre henlagt

Mandag starter en straffesak mot en 32 år gammel mann som er tiltalt for drapsforsøk ved inngangen til en bar i Oslo i fjor. Flere av de involverte i saken er tilknyttet kriminelle miljøer i hovedstaden.

Videoen viser masseslagsmål på utestedet Mona Lisa i Oslo sentrum. Kort tid senere ble flere skudd avfyrt.

VIDEO: Her barker et titalls personer, flere av dem med gjengtilknytning, sammen på utestedet Mona Lisa i Oslo sentrum.

Det var natt til søndag 10. mai i fjor at det ble løsnet skudd utenfor baren Da Vinci i restauranthuset Mona Lisa i Øvre Slottsgate i Oslo. Foranledningen til skytingen var et voldsomt slagsmål, der flere personer skal ha gått til angrep på to personer inne på restauranten.

Først fire fem menn i 30-årene, som alle var kjente gjengkriminelle, siktet etter skuddløsningen. Tre personer ble skadd, to av dem hadde knivskader. Ingen ble truffet av kulene.

Kun en av de fire, en 32 år gammel mann, ble tiltalt for drapsforsøk, brudd på våpenloven og for å ha forulempet en offentlig tjenestemann. Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett.

Store politistyrker rykket ut etter at det ble avfyrt skudd på et utested i Grensen i Oslo sentrum

DRAMA: Store politistyrker rykket ut etter at det ble avfyrt skudd ved utestedet Mona Lisa i Oslo sentrum i juni i fjor.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Trakk tiltale mot fire andre

32-åringen, som tidligere har vært tilknyttet Young Guns, hadde med seg en pistol med tre skarpe skudd til restauranten i Oslo sentrum i mai fjor. Ifølge tiltalen rettet han en pistol mot en 33-åring, og løsnet to skudd utenfor restauranten.

Under et fengslingsmøtet hevdet 32-åringen som er tiltalt for drapsforsøk at han skjøt i nødverge, fordi en straffedømt kamerat (29) han kom til utestedet sammen med, hadde blitt angrepet av en rekke personer.

Mannen politiet mener 32-åringen løsnet skudd mot, altså 33-åringen, ble også tiltalt for angrepet på 29-åringen, sammen med tre andre menn. Politiet mente da at de fire hadde slått og kastet en stol eller bord på 29-åringen, slik at han besvimte.

Men denne tiltalen ble senere trukket tilbake av påtalemyndigheten. Forsvareren til en av dem som var tiltalt, en 34-åring, sier han mener det var riktig å trekke saken.

– Jeg registrerer at påtalemyndigheten har sett at bevisene ikke holder til en domfellelse. Det er jeg helt enig i, og sånn sett er det en riktig avgjørelse, selv om jeg helst skulle sett at det ble unlatt å ta ut tiltale med tanke på belastningen for min klient, sier advokat Jon Anders Hasle.

Store politistyrker rykket ut etter at det ble avfyrt skudd på et utested i Grensen i Oslo sentrum

KULEHULL: I glassdøren etter skytingen ved restauranten Mona Lisa i Oslo sentrum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Nekter straffskyld

Ingen av skuddene 32-åringen avfyrte traff 33-åringen. Mannens forsvarer, Trygve Staffs, sier til Dagbladet at hans klient erkjenner seg ikke skyldig i drapsforsøk.

– Her ble det skutt ut i det tomme rom, og det ble ikke siktet mot noen. Hvorfor han gjorde det, blir selvfølgelig sentralt. Den umiddelbart forutgående svært alvorlige voldsepisoden, hvor kameraten til min klient ble oppfattet som å være alvorlig skadet, er et sentralt bakteppe, sier Staff, som ikke forstår hvorfor det er tatt ut tiltale på drapsforsøk.

32-åringen er også tiltalt for flere episoder i 2014, blant annet for flere tilfeller av fyllekjøring. han er også tidligere dømt for kidnapping, vold og ran.

Strafferammen for å forvolde en annens død er ti år. Det er satt av to uker til behandling av saken, og etter det NRK får opplyst vil det bli iverksatt betydelige sikkerhetstiltak i Oslo tingrett.

Statsadvokat Anders Mandal Funnemark sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken før hovedforhandlingene starter.

Kamerat siktet for bortføring

Kameraten til den nå tiltalte 32-åringen, 29-åringen som ble angrepet på Mona Lisa, er også han straffedømt flere ganger tidligere. 29-åringen ble i forrige uke pågrepet i forbindelse med en mulig bortføringssak på Ljan i Oslo. Bakgrunnen er at et vitne observerte to personer med finlandshetter som dyttet en person inn i baksetet på en grå Toyota Yaris.

29-åringen er også siktet i en annen bortføringssak, på en parkeringsplass på Holmlia i september i fjor. Politiet sier til NRK at de regner med å ta ut tiltale i denne saken før jul.

NRK har tidligere fortalt at det har vært sju bortføringssaker i Oslo i 2016. Einar Aas, leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, mener tendensen er bekymringsfull.

– Faren for mørketall er ganske stor, siden det ofte er kriminelle personer involvert på begge sider. Kodeksen i disse miljøene er ikke å snakke med politiet, sa Aas til NRK på tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger