NRK Meny
Normal

Mann siktet for deltakelse i IS to år etter retur

En syrisk mann som reiste til IS-kontrollerte områder i 2014, er i dag siktet av PST for deltakelse i en terrororganisasjon. Han reiste inn i Syria med sin norske kone og deres fem barn.

Ruth Johanne Johansen

Ruth Johanne Johansen og deres fem barn ble bortført til Syria i 2014. Saken skal opp på nytt.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det er VG som melder at 37-åringen ble pågrepet og siktet for terror i dag.

Ifølge avisen er det blant annet medieomtale som gjør at Politiets sikkerhetstjeneste nå har siktet ham, to år etter at han kom hjem fra Syria.

– Jeg har i dag vært i samtale med Troms politidistrikt og vi har tatt initiativ til at vi overtar etterforskningen av det som gjelder deltakelse i en terrororganisasjon og eventuelt terrorforbund. Vi har siktet ham for deltakelse etter straffelovens paragraf 147 d, sier Beate Gangås, leder for etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til VG.

Etterforsket i Troms

Saken mot 37-åringen ble opprinnelig etterforsket av Lenvik lensmannskontor i Troms. De har ikke etterforsket ham for terror, men for frihetsberøvelse.

Bakgrunnen er at han hadde med seg kona Ruth Johanne Johansen og barna inn i IS-kontrollert område. Denne saken ble bredt omtalt da den pågikk, og er ikke avgjort ennå.

– Når vi etterforsket saken i 2014 og 2015, var det en vurdering at det ikke var grunnlag for en siktelse etter terrorbestemmelsene, sier Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder i Troms politidistrikt til VG i dag.

Likner annen terrorsak

Tidligere i sommer ble 46-år gamle Hasan Ahmed dømt til 6 års fengsel for terrorplanlegging og deltakelse i en terrororganisasjon. Hans historie likner på saken mot 37-åringen som nå er siktet: De reiste til Syria omtrent samtidig, og var der like lenge.

Avdelingsdirektør i PST Beate Gangås

Avdelingsdirektør i PST Beate Gangås

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Nå skal PST ta over etterforskningen.

– Vi hadde ikke noe med saken i Troms å gjøre. Det var deres sak. Når vi fikk kunnskap om dette, tok vi kontakt med Troms for å få vurdert om vi skulle ta over den delen av saken som gjelder terror, sier Gangås.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger