Drapet på Egil (23) kan være oppklart etter 14 år

Politiet har pågrepet og siktet en 32 år gammel mann for drapet på Egil Tostrup Bråten (23). Bråten ble drept på vei hjem fra kino i Oslo for 14 år siden.

Nordahl Bruns gate 22

Politiet fant Egil Tostrup Bråten knivstukket noen få meter fra inngangen til Nordahl Bruns gate 22 i Oslo.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Politiet opplyste på en pressekonferanse i kveld at den siktede er 32 år gammel og norsk statsborger. Han har tidligere vært avhørt som vitne i saken. Politiet vil ikke si noen grunnlaget for siktelsen eller hva som har ledet til pågripelsen.

Mannen sitter i kveld i avhør.Mannen er siktet for drap eller medvirkning til drap, opplyser Oslo politidistrikt.

Etter det NRK kjenner til det en tidligere kjenning av politiet som nå er siktet i saken. Pågripelsen skal ha vært planlagt over tid, og politiet skal ha drevet skjult etterforskning av mannen de siste ukene.

– Møysommelig arbeid

Egil Bråten

Arkivfoto av Egil Tostrup Bråten.

Foto: Politiet / NTB scanpix

– Det er veldig flott hvis politiet nå har fått en pågripelse i en så gammel sak, og en sak som politiet har jobbet så mye med, sier Finn Abrahamsen til NRK.

Den pensjonerte politioverbetjenten var leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt da drapet skjedde. Han har hatt tett kontakt med Bråtens familie om etterforskningen.

– Det er en sak det var få opplysninger i, og som man må ha jobbet møysommelig med for å komme fram til det som ser ut til å være et gjennombrudd. Det blir spennende å se hvordan de har kommet fram til ny informasjon, sier Abrahamsen.

I et intervju med NRK i 2013 Egil Bråtens far, Steinar Bråten, til NRK at han ikke trodde saken ville bli løst. Familien ønsker ikke å kommentere dagens pågripelse.

– Det er gledelig at politiet viser vilje til å fortsette etterforskningen. Jeg har i grunnen forsonet meg med at saken ikke kommer til å bli oppklart, men det er viktig for samfunnet at det jobbes videre med uoppklarte saker, sa Steinar Bråten for to år siden.

Dette var et veldig stygt drap. Det var en tilfeldig ung mann på vei hjem fra kinotur, som ble drept på gata.

Finn Abrahamsen / Tidligere politioverbetjent

Drept på gata

En politipatrulje fant Bråten med stikkskader utenfor hybelen sin i Nordahl Bruns gate ved Blitzhuset i Oslo natt til 19. november 2002. Han døde kort tid etter å ha ankommet Ullevål sykehus i ambulanse.

Vitner har tidligere sagt at de så to menn følge etter Bråten få minutter før drapet, og tre menn skal ha blitt sett i området. Disse mennene meldte seg aldri for politiet. Politiet kom ikke i kontakt med vitner til selve knivstikkingen, og ingen ble siktet.

Politiet jobbet den gang ut fra en teori om at Bråten var et tilfeldig offer, og at han ble drept i forbindelse med et ransforsøk.

Lys

Familie og venner la ned lys og blomster på drapsstedet på tiårsdagen for drapet i 2012.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Preget politiet

– Dette var et veldig stygt drap. Det var en tilfeldig ung mann på vei hjem fra kinotur, som ble drept på gata, sier Abrahamsen.

Saken har aldri blitt henlagt. I 2013 sa politiet at de ville ta i bruk ny DNA-teknologi i håp om å få fram nye opplysninger. Det er foreløpig ikke klart om det er disse undersøkelsene som har ført fram til pågripelsen.

– Det er ofte slik med uoppklarte saker at det kan ligge ting i etterforskningen, som man kan ha oversett og som ikke har blitt sjekket ut, men som kan dukke opp når man går i dybden igjen, sier Abrahamsen.

Nordal Bruns gate

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger