Hopp til innhold

Mann pågrepet etter brutalt gullsmedran

En mann er siktet etter det brutale ranet av Sheikh Enterprises på Grønland i Oslo. Mannen er svensk statsborger, men ble pågrepet i Oslo denne uken.

Væpnet gullsmedran på Grønland

Gullsmedbutikken ble ranet midt på formiddagen lørdag for snart to uker siden.

Foto: Simon Solheim / NRK

Etter det NRK kjenner til aksjonerte Oslo-politiet sist mandag mot en leilighet i Arups gate i Gamlebyen i Oslo. I leiligheten befant det seg to svenske statsborgere, og det er en av de to som nå er siktet i saken.

Mannen ble i utgangspunktet siktet for narkotikalovbrudd, men siktelsen er nå utvidet til å gjelde selve gullsmedranet. Årsaken til at siktelsen ble utvidet skal være opplysninger som har kommet frem i avhør.

– Jeg kan bare bekrefte at en personen er siktet for medvirkning til ran og vil bli fremstilt for fengsling i ettermiddag. Utover det jobber vi fortløpende med saken, sier politiinspektør Einar Aas ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

– For øvrig har jeg ingen kommentar av hensyn til etterforskningen, sier Aas.

– Hva kan du si om den siktede?

– Det dreier seg om en svensk statsborger i 20-årene.

Pågripelsen skjedde på samme adresse som politiet denne uken fant det de mener er en av ranernes fluktbiler, en rød Audi A3.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krimteknikere i Arups gate

Krimteknikere på vei inn i oppgangen i Arups gate.

Foto: Andreas Sundby/NRK / NRK

Fant deler av hanske

Etter det NRK forstår fattet politiet umiddelbart interesse for en av leilighetene i boligkomplekset etter at de fant bilen. Mens de to personene ble tatt med inn til avhør i narkotikasaken, begynte kriminalteknikere en grundig gjennomgang av leiligheten.

Det skal imidlertid ikke ha blitt funnet utbytte fra gullsmedranet på stedet.

Etterforskerne tror likevel at ranslaget brukte leiligheten til å holde seg skjult de første timene etter ranet. På dette tidspunktet hadde væpnet politi sperret av flere av hovedveiene rundt Oslo sentrum, blant annet Mosseveien og Carl Berner-krysset.

Den siktede vil i ettermiddag bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Politiet mener at både tekniske og taktiske spor knytter ham til ranet.

NRK har vært i kontakt med mannens forsvarer. Han sier i 11.15-tiden at han ikke er blitt innkalt til fengslingsmøte og at han ikke kan kommentere saken.

Så å si hele seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo-politiet har stått til disposisjon til å jobbe med ranssaken de siste ukene.

De første sporene etter ranerne ble funnet i den utbrente bilen som var forlatt bare noen kvartaler unna gullsmedforretningen. Etter det NRK får opplyst fant politiet deler av ranernes hansker intakte i bilen, til tross for brannen.

Overvåkningsvideo av gullsmedranet i Oslo

VIDEO: Se overvåkningsvideoen av gullsmedranet på Grønland i Oslo.

Hovedteori pekte mot Sverige

Gullsmedbutikken Sheikh Enterprise på Grønland i Oslo ble stormet og ranet midt i formiddagsrushet lørdag for snart to uker siden.

Væpnet gullsmedran på Grønland

Gullsmedbutikken ble ranet midt på formiddagen lørdag for snart to uker siden.

Foto: Simon Solheim / NRK

Gjerningsmennene knuste montre med brekkjern og tok med seg store mengder gullsmykker, før de avfyrte skudd på vei ut og forsvant fra stedet i en svart Audi.

Les: – En type ran vi sjelden ser i Norge
Les: – Tyvene gjemte seg før stengetid

Bilen ble senere funnet utbrent i Heimdalsgata mellom Grønland og Tøyen, og noen dager senere fant politiet en ny bil som ble satt i forbindelse med ranet.

Bilen hadde svenske skilter, og sto parkert i Arups gate i Gamlebyen.

Før helgen opplyste politiet at de hadde et klart hovedspor som pekte rett mot et spesifikt miljø i Sverige, og Oslo politidistrikt innledet et tett samarbeid med svenske politimyndigheter.

Les også: Her finkjemmer de ransbilen for DNA-spor

Naboer: – Hyggelige og hjelpsomme

NRK har snakket med flere av beboerne i boligblokken der bilen sto parkert. De forteller at det bodde flere svensker i leiligheten i femte etasje.

– Det er en utleieleilighet, med stort sett svenske leietakere. Til tider har det vært ganske mange som har bodd i den. Vi hadde lite kontakt dem, men hilste på dem når vi traff dem i gangen, sier styreleder Bjørnar Hjellen.

Hjellen forteller at det til tider har vært ganske mye trafikk inn og ut av leiligheten.

– Vårt inntrykk var at det stort sett har vært hyggelige og hjelpsomme unge menn fra Sverige, som har vært her for å jobbe. Av og til har det vært personer vi ikke helt har visst hvem var, men vi har gått ut fra at dette var bekjente av dem som bodde der, sier han.

Krimteknikere gjorde mandag undersøkelser i leiligheten og i bakgården.

Nabo Sjur Lyseide forteller at han har hatt et godt forhold til naboene, men at det har vært uklart hvem og hvor mange som har bodd i leiligheten.

– Det har vært folk som har sittet i oppgangen uten nøkkel til leiligheten, og flere som har ringt på for å komme seg inn i oppgangen. Det er litt ekkelt hvis det viser seg at det er en sammenheng, men jeg vil helst ikke spekulere i det før jeg vet noe mer, sier Lyseide.

Les: Etterlyser vitner etter gullsmedran

Beboere i blokka i Arups gate forteller om leiligheten der politiet gjorde undersøkelser etter gullsmedranet på Grønland i Oslo.

Styreleder Bjørnar Hjellen forteller om leiligheten der politiet gjorde undersøkelser etter gullsmedranet på Grønland i Oslo. Hjellen jobber som journalist i NRK-sporten. Han var på jobb den dagen da ranet skjedde, og oppdaget ikke noe spesielt.

AKTUELT NÅ