Hopp til innhold

Angrer etter sexkjøp i utlandet

Unge får angst for kjønnssykdommer og angrer seg etter å ha kjøpt sex i ferien. De siste to årene har over 700 nordmenn bedt om råd etter å ha brutt sexkjøpsloven, halvparten av dem har kjøpt sex i utlandet.

Red Light District i Pattaya i Thailand.

THAILAND: Mange reiser til Thailand på ferie, og det er også ett av landene der nordmenn kjøper sex – og senere angrer seg.

Foto: SUKREE SUKPLANG / REUTERS

Det er ferietid, og mange reiser til land der sex tilbys åpenlyst. Å kjøpe sex er ulovlig for norske borgere, også i utlandet, og en del av dem som velger å kjøpe sex, angrer seg etterpå.

– Etter hver ferie kommer det flere til oss som har vært på ferietur med vennegjengen i utlandet. De har endt opp med å kjøpe sex og ønsker rådgivning eller å teste seg for kjønnssykdommer, forteller Anders Røyneberg til NRK.

Han er leder for Sex og Samfunns prosjekt PKS, et helsetilbud til personer som kjøper sex.

Sexkjøp i utlandet

Det finnes lite forskning på unges vaner når det kommer til kjøp av sex i Norge eller i utlandet. Men Sex og Samfunn, en av organisasjonene som tilbyr smittesjekk og samtale til sexkjøpere, har noen tall.

Rådgiver for Sex og Samfunn

STOR PÅGANG: Prosjektleder for PKS, Anders Røyneberg, tar imot mange henvendelser fra personer som har kjøpt sex i ferien.

Foto: Privat

– Vi har fått over 700 henvendelser fra folk som ønsker rådgivning eller å teste seg etter å ha kjøpt sex i løpet av de siste to årene, sier Røyneberg, og legger til:

– Og av dem som kommer til oss oppgir rundt 50 prosent at de har kjøpt sex i Norge, mens 50 prosent oppgir å ha kjøpt sex i utlandet, gjerne i forbindelse med ferie.

På guttetur

Også ved Reform, ressurssenter for menn, har de inntrykk av at sexkjøp ofte skjer i forbindelse med en ferietur.

– Ut fra de beskrivelsene jeg har fått har sexkjøpet gjerne skjedd i forbindelse med en guttetur, og så har man kanskje ikke tenkt så mye over det der og da, sier rådgiver Daniel Getz.

Reform - resurssenter for menn

SAMTALE: Rådgiver Daniel Getz opplever at mange har behov for å snakke om sexkjøpet sitt.

Foto: Tanita Kveinå / nrk

Men etter hjemkomsten kan situasjonen bli en annen.

– Mange får smitteangst eller føler skam og skyld rundt at de har gjort noe ulovlig, sier Røyneberg.

Han understreker imidlertid at dette gjelder de personene som kontakter dem.

– Det er sikkert en del som ikke kontakter oss som ikke opplever disse problemene.

Smittesjekk

De oppfordrer folk til å tenke seg om to ganger før man betaler for sex i utlandet.

– Det er greit å ha tenkt litt gjennom hvordan sexkjøp foregår og at det å kjøpe sex er straffbart ifølge norsk lov. Og så bør man ta en runde med seg selv rundt hva man skal gjøre hvis man havner i en slik type situasjon, sier Røyneberg og legger til:

– Vi finner lite smitte, men vi anbefaler likevel alle som har kjøpt sex om å sjekke seg fordi det fortsatt anses som en høyrisikogruppe.

AKTUELT NÅ