Hopp til innhold

Mange trenger bilberging på sommerveiene

Innelåste bilnøkler, elbiler som er kjørt tom for strøm, campingvogner i grøfta og trafikkulykker. Nordmenn på bilferie trenger veihjelp og bilberging som aldri før i sommer.

Er uhellet ute er det viktig å dokumentere skader.

BEVIS: Er uhellet ute er det viktig å dokumentere skader.

Foto: Shutterstock / Tryg

– Vi må ut og hjelpe folk hver dag hele året, men nå i disse ferietider er vi ute mange ganger hver dag. Feilfylling av drivstoff er en gjenganger sammen med innelåste bilnøkler og elbiler som er kjørt tom for strøm, forteller bilberger Arild Tistel i Førde Bilberging til NRK.

– Ofte kan det være kø ved ladestasjonene og enkelte gambler på at de har strøm nok til å nå frem til neste ladestasjon, sier han.

– Går elbilen tom for strøm må vi ut og hente bilen inn til ladning, for vi har ikke strøm med oss på lasteplanet, forklarer han

Den store forskjellen i år fra tidligere sommere er at det i stor grad er nordmenn som er på bilferie i eget land. Bobil og campingvogner er en slager å feriere med i år, men begge er normalt bredere enn en personbil. Dette skaper problemer på smale veier.

Arild Tistel i Førde Bilberging

Bilberger Arild Tistel har hendene fulle med å hjelpe nordmenn på bilferie i Sommer-Norge

Foto: Tone Merete Lillesvangstu / NRK

– Folk kan feilberegne litt og kjører utenfor veien med bobil og campingvogner havner i grøfta, sier Tistel.

– Teknisk feil på biler som kanskje er for svake til å dra campingvogner, så her har folk overvurdert bilen, forklarer han.

– Da må vi ut og hente både bil og vogn og det kan ta tid og det skaper utfordringer, men det ordner vi, sier han.

Skademeldinger i fleng

Ulykker og behov for veihjelp i sommernorge går igjen i statistikken hos forsikringsselskapene.

Sigmund Clementz i IF forsikring

If har nesten bare trafikkskademeldinger fra nordmenn på bilferie i Norge i år, forteller Sigmund Clementz.

Foto: If

– De som kanskje vanligvis drar nedover med bilen på kontinentet eller til Sverige, vender i år blikket andre steder og besøker Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge. Sørlandet er også populært, merker vi i If, sier informasjonssjef Sigmund Clementz.

Vanligvis er det mange meldinger om bilinnbrudd i feriebiler i Göteborg. Slik er det ikke i sommer, motorhavarier på Autobahn har også uteblitt til nå. Skademeldingene fra steder i Norge har derimot økt betydelig i år.

– På solrike dager ser vi av skademeldingene at feriefolk flokker seg til attraksjoner, severdigheter og populære utfartsmål. På parkeringsplassene ved Preikestolen, i Geiranger og Gaustatoppen er det mye bulking og småskader, forteller Clementz.

Dokumenter skaden og søk helsehjelp

– Ta frem mobilen og ta bilder. Det er viktig å dokumentere skader. Bilder tatt med mobil av skadested, bilene og bilskadene vil kunne være til hjelp i en eventuell forsikringssak i ettertid, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Skulle uhellet likevel være ute er det viktig å oppsøke helsepersonell, selv ved småulykker. Dersom man føler det minste ubehag etter en trafikkulykke, bør en oppsøke lege. Mange har kanskje lette smerter, litt stivhet eller en liten skramme, og tenker det går over av seg selv.

Torbjørn Brandeggen i Tryg forsikring

Dokumentasjon av skader hjelper ofte i en forsikringssak råder Torbjørn Brandeggen i Tryg

Foto: Tryg forsikring

– Har man indre skader er det slett ikke sikkert at man merker det umiddelbart etter en ulykke. Ved det minste tegn til skade eller ubehag bør en oppsøke lege eller sykehus. Det er også viktig i forhold til dokumentasjon av skadene i tilfelle en erstatningssak, at man kan dokumentere sammenheng mellom ulykken og skaden, sier han

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger