NRK Meny
Normal

Mange søker seg til Afghanistan

Interessen for å tjenestegjøre i Afghanistan er rekordstor. Forsvaret har fått inn langt flere søknader enn forventet.

Norske soldater i Afghanistan
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Forsvaret hadde regnet med å få inn rundt 800 søknader til de 340 stillingene. Fristen gikk ut forrige fredag.

Hittil er det registrert over 1000 søknader. I tillegg er det mange interne søkere i Forsvaret.

- Vi kan ikke si at vi er overrasket, og vi synes det er gledelig at vi har fått en økning i søknadsmassen til våre stillinger i utlandet, sier John Inge Øglænd ved Forsvarets fellesoperativt hovedkvarter til Kanal 24.

- Situasjonen har forverret seg

– Jeg er forbauset. For min vurdering er at situasjonen i Afghanistan forverret seg i fjor, sier Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning.

Han frykter at situasjonen i Afghanistan blir ytterligere forverret i år, og han er usikker på om alle har tatt inn over seg Talibans gjenoppbygging og den usikre maktsituasjonen i området.

NATO ber om økt norsk bidrag

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bekreftet onsdag at NATO har sendt en formell forespørsel til Norge om å bidra med spesialstyrker, taktiske transportfly og kampfly til Afghanistan.

I dag er Norge engasjert i Nord-Afghanistan. Denne siste  forespørselen sier ikke noe om hvor i landet de eventuelt nye styrkene skal plasseres, men forsvarsministeren understreker at det er viktig å lykkes militært i Afghanistan fordi dette kan være med på å skape grunnlag og stabilitet.

Så sent som 18. oktober i fjor sa Norge nei til en lignende forespørsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger