Situasjonen i Arbeiderpartiet kan bli lettere når striden om delt lederskap er over, mener partisekretær i Ap, Martin Kolberg.

Martin Kolberg. (Foto: Scanpix)
- Jeg har stor respekt for det Jagland nå har gjort. Det skaper en ny situasjon, og forhåpentligvis rom for politikk, sier Kolberg. Samtidig er det et åpent spørsmål hvem som skal fylle nestledervervet dersom Stoltenberg rykker opp.
Ny nestleder
Men det kan bli strid om nestledervervet, og det er uklart om det blir én eller to nestledere på valg. Dersom Stoltenberg stiller til valg som partileder, vinner han valget. I så fall blir minst én nestlederpost ledig.
Nestleder Hill-Martha Solberg sier til Aftenposten.no at hun foreløpig ikke har bestemt seg for om hun tar gjenvalg eller ikke. - Jeg skal si fra i god tid til valgkomiteen, sier Solberg.
Dersom både Solberg og partisekretær Martin Kolberg ønsker å fortsette i sine verv, blir spørsmålet om det trengs en kvinne til i ledelsen.

Karita Bekkemellem Orheim vil ikke kommentere om hun er en mulig nestlederkandidat. (Foto: NRK)
Da vil Karita Bekkemellem Orheim og Sylvia Brustad være aktuelle kandidater. Aps vedtekter fastslår at det skal være 40 prosent av begge kjønn i paretiets besluttende organer.
Etter at Martin Kolberg erstattet Solveig Torsvik som partisekretær, sitter tre menn og en kvinne i toppledelsen.
- Hypotetisk
Bekkemellem Orheim vil ikke kommentere problemstillingen, som hun sier er helt hypotetisk. - Hvis det skulle bli aktuelt, må jeg få mulighet til å tenke nøye over det, men per i dag er det en uaktuell problemstilling, sier hun til NRK.
Samtidig finnes flere tunge mannlige kandidater, som landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen, Trond Giske og tidligere partisekretær Dag Terje Andersen.
- Jeg tror partiet er fornuftig nok til å sette sammen både en ledelse og et sentralstyre som representerer de ulike synene og erfaringene som finnes i vårt parti, sier Trond Giske.
Dersom Ap skal nå sin ambisjon om å ha en oppslutning på mellom 35 og 40 prosent, må de favne bredt. Giske viser til EU, distriktspolitikken og privatisering som eksempler på saker der Ap-politikere har ulike syn.