Mange folkevalgte blir drapstruet

Nesten halvparten av stortingspolitikerne har opplevd å få trusler, viser en undersøkelse. Hver fjerde politiker er blitt drapstruet.

Bjørg Tørresdal

KrF-politiker og stortingsrepresentant Bjørg tørresdal (t.v.) har mottat trusler etter å ha deltatt i TV-debatter.

107 stortingsrepresentanter svarte på NRKs undersøkelse om trusler.

46 prosent svarer at de har mottatt trusler, og 25 representanter oppgir at de er blitt truet på livet.

Bjørg Tørresdal (KrF) er blant dem som har opplevd å motta trusler.

- Jeg fikk noen ekle og litt skremmende sms-er og e-poster etter en TV-debatt om kriminalisering av kjøp og salg av sex, forteller hun.

En av dem lød: «Skal ta deg, nazihore».

- Men det kan ikke være sånn at jeg ikke tør foreslå en lov jeg mener er riktig fordi jeg er redd for å få kjeft av publikum, sier hun.

- Blir stresset

- Første gang jeg fikk drapstrusler var på telefon. Først lo jeg av det, men jeg gikk til politiet og ba dem om å avlytte telefonen min, forteller Hallgeir Langeland (SV).

Han innrømmer at han ble litt nervøs og stresset i etterkant av truslene, og han ser seg litt ekstra rundt når han ferdes ute.

I fjor høst ble Langeland og Per Sandberg (Frp) angrepet under en røykepause utenfor Stortinget.

Les: Sandberg angrepet på åpen gate

- Vi sto der og ante fred og ingen fare. Det gikk en person på den andre siden av gaten og plutselig så skrådde han over. Han begynte å sparke og slå Per Sandberg. Det gikk noen sekunder før jeg fikk summet meg, så grep jeg fatt i ham og holdt ham. Han begynte å slå og sparke meg også, før han stakk av gårde mens han ropte noen skjellsord, forteller han.

Mannen ble senere arrestert av politiet.

Kort tid etter ble Langeland truet av en mann da han var på Majorstua i Oslo.

- Han sa: «Du kommer ikke på jobb i morgen.» Man blir litt småparanoid. Du følger med rundt deg, sier han.

Video nsps_upload_2009_6_13_16_19_4_1060.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Hallgeir Langeland forteller om drapstruslene.

- Bekymringsfullt

Politikerne har fått trusler om vold, skadeverk, karrierestopp og drapstrusler. De fleste truslene blir fremsatt via telefon, sms, brev og e-post.

Justisminister Knut Storberget (Ap)

Justisminister Knut Storberget (Ap)

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener det er bekymringsfullt at så mange stortingsrepresentanter mottar trusler, og han antar også at mange trusselsaker ikke blir kjent.

- Mange føler at det ikke er riktig å fortelle om truslene, fordi man er redd for at det skal trigge andre og bare gjøre situasjonen verre, sier Storberget, som ikke ønsker å snakke om truslene mot ham selv.

Han sier at myndighetene er årvåkne fram mot Stortingsvalget til høsten.

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, sier at det er liten grunn til bekymring, men at det er blitt lettere å fremsette trusler med de nye sosiale mediene på internett.

- Det er sjelden veloverveide eller planlagte trusler. Det er liten eller ingen sammenheng mellom trusler og alvorlige hendelser, sier han.

Les også: Frykter angrep på norske politikere

- Er blitt for tilgjengelige

Bjørg Tørresdal frykter også at flere vil vegre seg for å bli politikere hvis antall trusler øker.

- Det skal ikke være slik at man må ha tykk hud for å være politiker. Man skal ikke tåle sjikanering og å få tilsendt slibrige sms-er, sier hun.

Hun tror også at politikerne er litt for tilgjengelige.

- Vi er på Facebook, vi skal oppgi telefonnummer og mobilnummer, og hele tiden fortelle hvor vi har vært og hva vi skal. Vi har tett kontakt med velgerne våre, noe som er positivt, men vi blir da også sårbare, sier hun.

Mer om saken i Lørdagsrevyen kl. 19.00 .

SISTE NYTT

Siste meldinger