Mange brukte gaver under treet

I år er sjansen større enn noen gang for at du får en brukt genser til jul.

Julegaver
Foto: Scanpix / SCANPIX

De siste ukene har mange av bruktbutikkene merka en jevn strøm av førjulshektiske kunder som leter etter noe fint til seg selv eller sine kjære før høytida. Organisasjonen Framtiden i Våre Hender håper mange nordmenn dropper dyre merkevarer under julehandelen i år, og i stedet gir en julegave til miljøet.

- Når du kjøper brukt gir du en gave til andre uten å skade miljøet. Produksjon gir svære klimagassutslipp, og når vi kaster klær og andre ting slipper vi ut enda mer. Gjenbruk er rett og slett miljøvennlig, sier forskningsleder Mekonnen Germiso til NRK.

Brukte kær

Mange tar turen innom Fretex i Trondheim selv på en vanlig formiddag i førjulstida

Foto: Anders Revdal / NRK

Trend

I fjor brukte nordmenn 12,5 milliarder kroner på juleshopping. Lite tyder på at tallet blir lavere i år, men det positive er ifølge Framtiden i Våre Hender at stadig flere tar adventshandelen på second-hand-butikker. Grunnen er blant anna at folk har blitt redde for å ødelegge jordkloden med en miljøfiendtlig livsstil, tror Germiso.

Mekonnen Germiso i Framtiden i Våre Hender

Mekonnen Germiso

Foto: gronnhverdag.no

- I tillegg har ukeblader og månedsmagasiner fokusert mye på såkalt shabby sheek og second-hand-mote den siste tida, og det gjør varene mer populære, sier han.

Miljøbevisste

Også på bruktbutikkene i Trondheim har betjeninga merka at jula nærmer seg. Fretex har økt omsetninga i hele landet i år, og i Midt-Norge er økninga på 11 % i forhold til 2006. Butikkleder Vigdis Pallin ved Fretex på Mercursenteret forteller at folk i alle aldre tar turen innom når de leter etter noe fint til jul.

- Vi har jo så masse forskjellig - julepynt, juleduker og dekorasjoner som er veldig populære. Men mange finner også fine ting som de kjøper som julegaver, sier Pallin.

Fretex-salget går strykende før jul

Vigdis Pallin selger klær til en fornøyd førjulskunde

Foto: Anders Revdal / NRK

Pallin mener det ligger like mye omtanke i en Fretex-gave som et dyrere alternativ.

- Jeg tror folk blir like glade hvis det ligger noe som er kjøpt hos oss under treet, som for noe nytt, dyrt og moderne. Folk har blitt mer miljøbevisste, og i tillegg er retro på moten og folk ser at second-hand er et veldig godt alternativ til nye ting. Mange gidder ikke å kjøpe ei Levis'-bukse til 1000 kroner når de kan få ei hos oss til 100-lappen, sier hun.

Moderne

Eidi Ann Hansen i etiskforbruk.no

Eidi Ann Hansen i etiskforbruk.no

Foto: etiskforbruk.no

Nettstedet etiskforbruk.no oppfordrer enda flere til å ta julehandelen på bruktbutikk. Og redaktøren for nettstedet har et tips for trendy og kresne kunder.

- Hvis man ikke trives med å lete på Fretex eller andre lignende butikker, finnes det etter hvert flere og flere som tar inn gamle klær og syr dem litt om eller setter sammen to plagg til et helt nytt plagg, sier Eidi Ann Hansen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger