NRK Meny
Normal

Nesten en halv million barn rammet av misbruk og lidelser

450.000 barn i Norge har én eller to foreldre som misbruker alkohol eller har psykiske lidelser, anslår Folkehelseinstituttet. Av disse er 135.000 alvorlig rammet.

Voksne drikker i sammen med barn (Illustrasjonsbilde)

90.000 barn hadde minst én forelder som misbrukte alkohol, ifølge en ny rapport (Ill. foto).

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i rapporten, som er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet.

410.000 barn hadde i løpet av det siste året én eller to foreldre med en psykisk lidelse. 90.000 barn hadde minst én forelder som misbrukte alkohol.

Noen barn tilhørte begge gruppene, og totalt var derfor 450.000 barn rammet.

Høyere tall

I rapporten er psykiske lidelser og alkoholmisbruk definert slik at personene som er foreldre kunne ha fått en psykiatrisk diagnose hvis de hadde oppsøkt en lege med problemene sine.

Anslagene stemmet godt overens med tidligere anslag fra Norge og utlandet, ifølge FHI. For alkoholmisbruk er tallene betydelig lavere enn i enkelte tidligere beregninger.

Tallene vil være enda høyere i løpet av hele oppveksten: «Det er relativt vanlig å ha foreldre som oppfyller kriteriene for en pskyatrisk diagnose, på samme måte som det er vanlig å ha foreldre med annen diagnostiserbar somatisk sykdom», skriver FHI.

(Saken fortsetter under bildet)

Psykiske lidelser

Mange foreldre har psykiske lidelser. Rundt 260.000 barn har én eller to foreldre med en psykisk lidelse som kan gå ut over daglig fungering.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

135.000 alvorlig rammet

Mange av foreldrene har forholdsvis milde lidelser som hovedsakelig plager dem selv og ikke barna. Det kan dreie seg om fobier, forbigående depresjoner og mild sosial angst.

Rundt 260.000 barn har én eller to foreldre med en psykisk lidelse som kan gå ut over daglig fungering. 70.000 barn har foreldre med et så alvorlig alkoholforbruk.

Til sammen har 290.000 barn én eller to foreldre med alvorlige lidelser.

Hvis kun klart alvorlige lidelser teller med, er totalt 135.000 barn rammet av foreldrenes psykiske lidelser eller alkoholmisbruk.

Tilpasningsdyktige barn

Forskerne har sett på hvilke konsekvenser foreldrenes alkoholmisbruk og psykiske lidelser får for barna.

De fleste barn har stor tilpasningsdyktighet og klarer seg bra på sikt selv om det er vansker i familien, er FHIs konklusjon.

Barna av foreldre som sliter med slike problemer, har likevel dobbelt så stor risiko som andre barn for å oppleve alvorlige negative hendelser. Eksempler på slike hendelser er det å selv utvikle psykiske lidelser, bli utsatt for vold eller seksuelle overgrep, eller for å dø tidlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger