Hopp til innhold

Malthe-Sørenssen innrømmer å ha lurt Arne Treholt med oppdiktet kilde

Den tidligere journalisten Geir Malthe-Sørenssen innrømmer nå over Dagbladet at han lurte spiondømte Arne Treholt til å tro at han hadde en hemmelig kilde i etterretningen.

Arne Treholt (t.v.) og Geir Selvik Malthe-Sørensen

LURT TRILL RUNDT: Arne Treholt og Geir Selvik Malthe-Sørenssen i 2010 da Malthe-Sørensen utga boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken». Nå innrømmer han at hovedkilden i boka var oppdiktet.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Da VG for en måned siden publiserte utskrifter og lydlogger fra samtaler som Malthe-Sørenssen har hatt med den oppdiktede kilden og Treholts forsvarer, begynte det å brenne under beina hans.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen

INNRØMMER JUKS: Geir Selvik Malthe-Sørenssen innrømmer at han diktet opp en etterretningskilde i Treholt-saken. På bildet holder han opp et foto av Treholts dokumentkoffert som han hevder var manipulert av politiet.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Nå står han fram i Dagbladet og innrømmer bløffen.

Malthe-Sørenssen erkjenner at han ba en tidligere straffedømt svenske om å spille rollen som en fiktive norsk etterretningsagent som skulle kunne bevise at politiet hadde tuklet med Treholts dokumentkoffert. Hensikten var å gi Treholts advokat Harald Stabell tro på at det fantes informasjon som kunne renvaske hans klient.

I boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» som kom i 2010, påsto Malthe-Sørenssen at han satt på håndfaste bevis for at overvåkningspolitiet hadde fabrikkert det såkalte pengebeviset. Dette var et av aktoratets viktigste bevis da Arne Treholt i 1985 ble dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

Diktet opp hemmelig kilde

Geir Malthe-Sørensen og Harald Stabell i 2010

Geir Malthe-Sørenssen og Harald Stabell under lanseringen av boka om «pengebeviset».

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I 2013 fortalte Malthe-Sørenssen at han hadde fått tak i en ny kilde som kunne bekrefte forfalskningen.

Kilden skulle være en pensjonert norsk etterretningsoffiser som han kalte «Gunnar». Ingen andre enn Malthe-Sørenssen kjente hans sanne identitet.

Gjennom tallrike telefonsamtaler og SMS-er, fristet han Treholt og hans advokat med denne kilden. I alt skal han ha fått 25.000 kroner i «honorar».

I kveld punkterte han selv ballongen og vedgikk at han hadde diktet opp kilden, og fått en straffedømt svenske til å spille rollen. Men han påstår at han gjorde dette for å «verne den ekte kilden».

Angrer

Nå angrer Malthe-Sørenssen på løgnene.

Han sier han var sliten og i pengenød da det skjedde.

– Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt. Jeg har ført dem bak lyset og er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både dem og saken, sier han til Dagbladet.

– Lurte oss trill rundt

Harald Stabell

Treholts advokat Harald Stabell sier han føler seg rundlurt.

Foto: Camilla Wernersen

Treholts advokat Harald Stabell vil på ingen måte godta unnskyldningen.

– Troverdigheten til Malthe-Sørenssen er helt på bånn. Jeg stiller nå spørsmål ved alt han har fortalt.

Stabell sier at frem til en ekte kilde blir present for dem, legger han til grunn at det ikke finnes noen kilde.

– Dette er veldig skuffende. Det ligger utenfor vår fatteevne at han har kunnet gjøre dette. Han har lurt både meg og Arne Treholt trill rundt, sier Stabell til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ