Hopp til innhold

To drept i gisselaksjon: – Jihadistene driver en utmattelseskrig

Væpnede jihadister har gått til angrep på en turistresort i Malis hovedstad Bamako. Antiterrorpoliti skal ha klart å frigi 32 gisler, men minst to personer er drept.

Gjester reddes ut av feriestedet

REDDES UT: Bildet viser fire gjester som fraktes ut av ferieresorten, ifølge Reuters TV.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Maliske soldater og franske antiterrorstyrker rykket ut til hotellkomplekset Le Campement de Kangaba, som ligger like øst for hovedstaden Bamako søndag. Stedet skal være populært blant diplomater og andre utlendinger bosatt i Mali.

Innbyggerne i nærheten kunne høre lyden av skudd rundt klokken halv fem, lokal tid. Radio France International melder i sine sendinger at en bygning stod i brann.

Malis sikkerhetsminister bekrefter rundt klokken 21.00, norsk tid, at to personer er drept.

– Ropte «Allahu Akbar»

Ifølge regjeringskilder antas det at «jihadister» står bak angrepet. FNs Mali-utsending sier gjerningsmennene har tatt gisler, og kaller hendelsen et mulig terrorangrep.

Sikkerhetskilder sier til AFP at spesialsoldater og antiterrorpoliti omringet hotellkomplekset kort tid etter angrepet. Minst 32 gisler skal ha kommet seg ut i live etter politiaksjonen.

Morten Bøås

NUPI-forsker Morten Bøås.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Vitner sier til radiokanalen Radio France International at angriperne ropte «Allahu Akbar» (Allah er størst, journ.anm.) da de gikk til aksjon. Seniorforsker Morten Bøås ved NUPI sier mye er uavklart etter angrepet.

Han mener imidlertid det er mye som tyder på at jihadister står bak.

– I så fall er det nærliggende å tro at Al Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), kanskje sammen med maliske allierte, som står bak. Formålet har vært å påføre det internasjonale samfunnet tap, sier Bøås.

Flammer fra ferieresort i Mali

Flammer stiger opp fra feriestedet Le Le Campement de Kangaba søndag.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Advarsel for ni dager siden

For ni dager siden advarte den amerikansk ambassaden i Mali sine borgere om en trussel om angrep i Bamako.

Vestlige ambassader og gudshus der vestlige vanker var blant steder som var i faresonen, het det i meldingen, ifølge RFI.

Amerikanere ble bedt om å unngå kirker, hoteller og andre steder som var lite sikret, melder radiokanalen. Ifølge Bøås er det flere grunner til at et feriested blir valgt som mål.

– Jihadistene driver en asymmetrisk krigføring, og er helt klart den svakere part. De har ikke muligheten til å angripe større mål, som for eksempel FN-baser. En resort er noe man kan klare å ta.

– jihadistenes vil påføre det internasjonale samfunnet tap, og få oss andre til å stille oss spørsmålet «er det verdt prisen å være i Mali?». Det er en utmattelseskrig fra jihadistenes side.

Turist reddes ut etter Mali-angrep i 2015

En turist reddes ut etter beleiringen av et Radisson Blu-hotell i Mali i 2015.

Foto: Harouna Traore / AP

Angrep på Radisson-hotell

Mali har tidligere vært åsted for en rekke angrep fra islamistiske ekstremister, blant annet rettet mot FN-styrken MINUSMA.

I november 2015 tok væpnede menn gjester og ansatte ved luksushotellet Radisson Blu i Bomako som gisler. Opp mot 30 personer døde i angrepet, blant dem 20 utlendinger. Al-Qaidas søstergruppe i Nord-Afrika hevdet å stå bak angrepet.

Seks russere som ble drept i angrepet var i landet på oppdrag for det norske Forsvaret.

Det har blitt erklært unntakstilstand i Mali flere ganger siden dette angrepet. Sist det skjedde var i april, da unntakstilstanden ble utvidet i ytterligere seks måneder.

– Verre etter FNs inntog

I 2012 tok jihadistgrupper knyttet til Al Qaida kontroll over den nordlige delen av Mali, etter å ha profittert på et opprør som i utgangspunktet ble startet av tuareg-befolkningen i regionen.

Den ytterliggående islamistgruppa ble imidlertid slått noe tilbake av en franskstøttet militæroperasjon i 2013. Ifølge Bøås har situasjonen i landet vært svært urolig de siste årene.

– Situasjonen i Mali går ikke den rette veien. Her har det snarere blitt verre. Det har kanskje ikke vært så mange angrep mot sivile mål den siste tiden, men det har vært en rekke angrep der den maliske hæren har måttet tåle store tap.

– Det er nesten daglig angrep mot FN-baser ute i provinsene, spesielt i nord-Mali. I tillegg har opprøret spredt seg fra de nordlige delene av Mali, til sentrale regioner. Her går det ikke den riktige veien, og det har vært en gradvis forverring av situasjonen etter at FN innledet sin operasjon i 2013.

Angrep i Bamako i Mali

SISTE NYTT

Siste nytt