Hopp til innhold

Mahamud tapte statsborgerskapssaken

Mahad Abib Mahamud tapte søksmålet mot staten. Utlendingsnemndas (UNE) vedtak om tilbakekall av statsborgerskap er gyldige og Mahamud kan sendes ut av Norge, mener Oslo Tingrett.

Mahad Abid Mahamud etter at dommen falt.

– TUNGT Å BLI STEMPLET SOM LØGNER: Mahamud gikk til sak mot staten etter at han ble fratatt sitt norske statsborgerskap og begjært utvist fra landet etter å ha vært i Norge i 17 år. Nå sier domstolen at UNE har rett i sin avgjørelse.

Foto: Martin Roalsø / NRK

Det var TV2 som først meldte om dommen.

Mahamud gikk til sak mot staten etter at han ble fratatt sitt norske statsborgerskap og begjært utvist fra landet etter å ha vært i Norge i 17 år.

Nå har Oslo tingrett kommet fram til at de ikke tror på hans forklaring om at han kommer fra Somalia.

På bakgrunn av alvorligheten i Mahamuds feilinformasjon til utlendingsmyndighetene fremstår det etter rettens mening ikke som et uforholdsmessig tiltak at Mahamud utvises. Dette desto mindre når Mahamud fortsatt insisterer på å ha en identitet, herunder nasjonal-itet og alder, som utlendingsmyndighetene – nå med tingrettens tilslutning – mener ikke er riktig.

Vil anke dommen

– Det er veldig tungt å svelge å bli stemplet som en løgner. Jeg er lei meg, sier Mahamud.

Han møtte pressen kort utenfor sin advokats kontor mandag, og bekrefter at han ønsker å anke dommen fra Oslo tingrett.

Utlendingsmyndighetene mener Mahamud har løyet gjentatte ganger om sin bakgrunn. Mens bioingeniøren selv hevder han er flyktning fra Somalia, mente staten at han i virkeligheten kommer fra nabolandet Djibouti, og at Mahamuds far har bekreftet dette.

Mahamud har hele tiden visst at hans opphold og statsborgerskap har vært basert på uriktig grunnlag, og at han dersom dette ble oppdaget ville kunne bli fratatt statsborgerskapet og bli utvist. Han har således ikke hatt en "berettiget forventning" om å kunne ha opphold i Norge.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

I NRK Dagnytt 18 forklarte Mahad Mahamud sin versjon av det UNE anklaget ham for.

Strid om franskkunnskaper

I rettssaken i slutten av februar i år prosederte Erik Bratterud ved Regjeringsadvokaten på at Mahamud oppnådde toppkarakterer i fransk på skolen i Norge etter to år i landet.

I Somalia snakker de, i motsetning til Djibouti, ikke fransk. Staten mente derfor at de gode karakterene skyldes at Mahamud er fra Djibouti og dermed behersker språket.

Mahamud hevdet selv at han hadde snappet opp franske gloser på flukt og at det blir feil å legge vekt på franskkarakterene siden kravene er langt lavere i et valgfag enn i norsk og engelsk.

Mahamud er også idømt saksomkostninger på 137.420 kroner til Staten.

Retten nevner avslutningsvis forholdsmessighetsvurderingen at Mahamud har en tilknytning til Djibouti som ikke gjør det uforholdsmessig for ham å ta opphold der. I Djibouti har han sin bror, og han har forretningsvirksomhet der. Han er en ressurssterk person som behersker både somali og fransk, samt også til dels andre språk.

PRESISERING: I en tidligere versjon stod det i denne artikkelen at Mahad er 30 år, noe som er alderen han selv oppgir, og som bekreftes av dokumenter lagt fram i retten. Ifølge regjeringsadvokaten er ikke disse dokumentene til å stole på. I den nye dommen legger Oslo tingrett til grunn at Mahad er eldre, og trolig i slutten av 30-åra i dag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger