Hopp til innhold

Mahad vil hente DNA-dokumentasjon for å bevise at staten tar feil

Mahad Abib Mahamud tapte utvisningssaken mot staten. Nå mener advokatene hans at DNA-dokumentasjon vil bevise at staten tar feil.

Tapte statsborgerskap-saken

Mahad Abid Mahamud møtte pressen på sin advokats kontor.

Mahamud og advokaten hans har allerede kontaktet myndighetene i Djibouti for å få opplysninger om personen norske myndigheter mener er Mahamuds bror. Passet til denne mannen er et sentralt bevis i saken.

- Vi mener vi kan dokumentere at dette er en annen person uten forbindelse til Mahamud, med egen familie. Disse opplysningene er av helt avgjørende, sier advokat Arild Humlen.

Mahad Abib Mahamud og advokat Arild Humlen.

Advokat Arild Humlen er skuffet og overrasket over tingrettens konklusjon. I ettermiddag møtte han pressen sammen med Mahad Abib Mahamud.

Foto: Martin Roalsø

DNA-bevis

Humlen sier de vil hente inn DNA-dokumentasjon for å bevise at mannen fra Djibouti ikke er i slekt med Mahamud.

- Det sentrale for Mahad er troverdigheten rundt hans identitet og forklaring for norske myndigheter. Mahad fastholder det han har sagt hele tiden; at han er fra Somalia og ikke fra Djibouti, sa advokat Arild Humlen i en pressekonferanse i ettermiddag.

Tapte

Mahamud tapte mot staten etter at han ble fratatt sitt norske statsborgerskap og begjært utvist fra landet etter å ha vært i Norge i 17 år.

Mandag formiddag kom dommen. Retten ga Utlendingsnemnda (UNE) medhold, og skriver at Mahamud «hele tiden har visst at hans opphold og statsborgerskap har vært basert på uriktig grunnlag».

Vil anke

Mahamud går nå gjennom dommen med sine advokater, og sier han vil uttale seg mer detaljert senere.

– Jeg føler jeg ble urettferdig dømt, og trodde tvilen skulle komme tiltalte til gode. I denne saken kom den forvaltningen til gode. Det er veldig tungt å svelge å bli stemplet som en løgner, sier han.

Han bekrefter at han kommer til å anke dommen, og ba om mer fokus på sultkatastrofen i Somalia.

Fra Somalia eller Djibouti?

– Jeg er lei meg, men jeg er også lei meg for at mine tidligere landsmenn dør av sult. Jeg vil at vi også fokuserer på det, fremfor enkeltindividet Mahad. Jeg kan greie meg hvor som helst i verden, men det er tungt å bli stemplet som løgner, sier han.

Staten mener Mahamud har løyet gjentatte ganger om bakgrunnen sin. 30-åringen kom til Norge da han var 14 år, og har flere dokumenter som viser at han er fra Somalia. UDI mener imidlertid at han er fra nabolandet Djibouti, og at han har konstruert sin egen historie.

Han ble fratatt statsborgerskap og arbeidstillatelse og begjært utvist i april i fjor. Ettersom myndighetene i Djibouti nekter for at han er derfra, kan han ende opp som statsløs i Norge.

Abdi Said

Abdi Said var til stede under rettssaken. Han sier til NRK at han er sjokkert over dommen.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Sterke reaksjoner

– Jeg er sjokkert og trist over at Mahad tapte saken, sier Abdi Said.

Den 25 år gamle psykologistudenten var til stede under rettssaken og var overbevist om at Mahad Mahamud ville vinne.

– Jeg kjenner Mahad og vet at han er somalier. Når dette kan skje med ham, kan det skje med meg og mange andre somaliere også. Det er lett å miste troen når det er så lett å miste statsborgerskapet, sier Said.

Mahad Mahamud er også dømt til å betale saksomkostninger på 137.420 kroner.

AKTUELT NÅ