Hopp til innhold

Mahad: – Bevisbyrden er snudd på hodet

STORTINGET (NRK): Mahad Adib Mahamud ber om at alle som har fått statsborgerskapet sitt fratatt, skal få sakene behandlet for domstolene.

Åpen høring om domstolsbehandling ved tilbakekallelse av statsborgerskap.

Mahad Adib Mahamud sammen med NOAS' generalsekretær Ann-Magrit Austenå på Stortinget torsdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Bevisbyrden i disse sakene er snudd på hodet. Vi må bevise alt for å bli renvasket. Alt brukes mot oss, og vi er dømt uten konkrete bevis, sier Mahamud.

Et flertall på Stortinget vil at domstolene, og ikke UDI som i dag, skal avgjøre hvem som skal miste statsborgerskapet. Stortingets kommunalkomité holdt torsdag høring om saken.

– Det er ikke en fornuftig rettsprosess som foregår. Vi ber om at forslaget skal gjelde tilbakevirkende for alle som har mistet statsborgerskapet, sier Mahamud.

Frykter lang ventetid

Frode Forfang

UDI-direktør Frode Forfang er kritisk til forslaget.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Men forslaget møtte også sterk kritikk under høringen. UDI-direktør Frode Forfang sier en domstolsbehandling vil føre til lengre saksbehandlingstid, også i andre saker.

– Det rammer ikke bare de som står i fare for å miste statsborgerskapet. Det kan også sette andre saker, som familiegjenforening, på vent, sier han.

Ifølge UDI-sjefen er flere hundre saker om familiegjenforening satt på vent mens forvaltningen behandler saker om å frata statsborgerskap.

Høyesterettsdommer Bård Tønder, som er Domstoladministrasjonens styreleder, mener forslaget vil føre til en sammenblanding av roller som kan ramme domstolenes troverdighet.

– Å utøve politikk er et kjerneområde for forvaltningen. Det skal domstolene holde seg unna. Dette er et rent politisk spørsmål, sier han, og får støtte fra UNE.

– Trenger innstramming

Jussprofessor Mads Andenæs har sammen med sine studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) ført en rekke statsborgerskapssaker for retten. Han mener det vil sikre en tryggere saksbehandling å føre sakene for domstolene.

– Det er behov for innstramming av praksis, slik at vedtakene blir forholdsmessige. En av sakene vi har ført, har endt i Høyesterett. Vi vinner dem stort sett til slutt, sier han.

AKTUELT NÅ