NRK Meny
Normal

Næringsministeren om OL i arbeidstida: – Noen sendinger skal jeg få med meg

STORTINGET (NRK): Næringsminister Monica Mæland vil ikke blande seg opp i hvorvidt norske arbeidsgivere lar ansatte følge med på OL i arbeidstida. Men hun utelukker ikke at hun selv skal følge konkurransene i arbeidstida.

Monica Mæland, næringsminister

IKKE INN I DEBATTEN: Næringsminister Monica Mæland ønsker ikke å gå i noen debatt med partifelle Fabian Stang.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Anniken Huitfeldt i Vandrehallen

LITT ER LOV: Anniken Huitfeldt (Ap) kommer selv til å se på OL mens hun er på jobb. – Alt med måte, sier hun.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Nei, jeg har veldig liten tid til å se på tv, men jeg har jo radio og følger med på nettavisene innimellom. Noen sendinger skal jeg sikkert få med meg, svarer Høyre-statsråden på NRKs spørsmål om hun skal bruke arbeidstiden til å se på OL.

I dagens VG sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) at kommunens 55.000 ansatte ikke får lov til å se på OL fra Sotsji mens de er på jobb. Vinterlekene varer i to og en halv uke og sendingene går først og fremst på dagtid.

– Skal man se på TV når man er på jobb, må man avtale med lokal arbeidsgiver og jobbe en time ekstra etterpå om man har sett på TV. Men utgangspunktet mitt er at man er på jobb når man er på jobb, utdyper han i et intervju med NRK.

Mæland vil ikke kommentere om hun støtter partikollegaens strenge linje eller ikke.

– Jeg kommer ikke til å blande meg bort i hva noen arbeidsgivere mener om dette, det får være opp til dem. Men generelt så vil jeg si at OL er et høydepunkt hvert fjerde år. Våre idrettsutøvere gjør en flott jobb, og det at vi heier på dem har sine positive sider, sier Mæland.

NRK har også vært i kontakt med flere av Norges største bedrifter, som sier de er uenige med Stangs OL-forbud. Det samme er ledelseseksperter NRK har snakket med.

Byrådet vil ikke forby

Byråd Torger Ødegaard

IKKE FORBUD: Byråd for finans, Torger Ødegaard, sier han ikke vil forby OL-titting for de ansatte i Oslo kommune.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Mæland får støtte av ansvarlig finansbyråd i Oslo, Torger Ødegaard. Som byråd for finans sitter han med det formelle arbeidsgiveransvaret for de kommunalt ansatte i Oslo kommune.

Han sier til NRK at han ikke kommer til å legge seg på linja Fabian Stang tar til orde for, og sier han ikke vil nekte de ansatte å se OL i arbeidstiden.

– Byrådets utgangspunkt er at vi har tillit til medarbeiderne våre. Vi tror at de vet at det er deres ansvar å sørge for at innbyggerne får et godt tjenestetilbud, også under OL. Det har gått fint under tidligere OL, og det tror jeg kommer til å gå fint nå også, sier Ødegaard.

Han mener samtidig at ordføreren reiser en viktig problemstilling.

– Han minner oss på at det også under OL - hvor vi forhåpentligvis kommer til å ta mange medaljer av edel valør - så har vi et ansvar for å huske på hvem vi er til for, og hvorfor vi er her.

– Men så lenge det ikke går ut over arbeidet, vil man ikke forby OL-titting i arbeidstiden?

– Vi har tillit til våre ansatte, også under OL, sier Ødegaard.

– Godt for arbeidsmiljøet

Per Olaf Lundteigen

MÅ JOBBE: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen har forståelse for utspillet til Fabian Stang.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Tidligere idrettsminister og stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, synes Stang er vel streng mot sine ansatte.

– Det er ikke sånn at selv om man ser stafettinnspurten sammen, så bruker man to timer hver eneste dag på tv-titting. Jeg synes det er uklokt å komme med ett prinsipp som går på «enten eller».

Huitfeldt mener det kan være godt for arbeidsmiljøet dersom de ansatte samler seg og ser de største og mest spennende OL-grenene sammen.

– Jeg tror at hvis man sier at alt er forbudt, da vil mange stenge døra på kontoret og se mye. Det er bedre å skape fellesskap rundt de store hendelsene. Det vil gi god stemning på jobb, mener Huitfeldt.

– Hadde det vært greit om ansatte spilte tetris eller så en tv-serie i arbeidstiden?

– Nei, men jeg tenker at det må være lov å se litt på OL.

– Tror du de mest sportsinteresserte klarer å dy seg?

– Jeg tror mange vil følge med på sosiale medier dersom det blir totalforbud. Så alt med måte. Jeg tror arbeidstakere og arbeidsgivere kan finne gode løsninger sammen.

– Viktig med «det daglige brød»

Huitfeldt røper at hun selv kommer til å følge med under stafettinnspurten og andre store øyeblikk, selv om hun er på jobb.

– Jeg kommer ikke til å ha dårlig samvittighet for å følge med på de store høydepunktene, men jeg kommer ikke til å sitte mange timer hver dag.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen har på sin side stor forståelse for utspillet til Fabian Stang.

– Her må man bruke vett. Jeg har stor sans for det Fabian Stang sier. Det at man ikke skal se, det er jo drøyt, men en må være på jobb, selv under OL.

– Dette er jo en stor begivenhet der våre største idrettsstjerner kjemper om gull. Er det ikke mulig å være litt romslig?

– Det er viktig at man har en «dæsj» med sirkus i hverdagen, men man må også skaffe seg «det daglige brød», påpeker Lundteigen.

PS: VG Nett skriver onsdag ettermiddag at Fabian Stang har snudd i saken - i alle fall delvis. Stang sier nå, i likhet med finansbyråden, at man må ha tillit til de ansatte, og at man kan finne praktiske løsninger som gjør at ansatte kan legge pauser til de mest spenndene innspurtene.

Samtidig fremholder Stang at ansatte bør jobbe lenger, dersom de har sett på OL i arbeidstiden.

Fabian Stang

IKKE OL PÅ JOBB: Ordfører Fabian Stang sier i dagens VG og til NRK at han mener de ansatte i Oslo kommune ikke skal se OL på jobb.

Foto: NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger