Hopp til innhold

Politidirektøren innrømmer feilinformasjon

Politidirektør Øystein Mæland vedgår i kveld at politiet har feilinformert om hvilke GPS-spor politiet hadde tilgang til da de evaluerte seg selv.

politidirektoratet at de kjenner til at GPS-data fra politipatruljene eksister.

Mæland innrømmer å ha feilinformert om GPS-data

– Jeg beklager at jeg sa at evalueringsutvalget ikke hadde hatt tilgang til disse GPS-dataene. Det var en informasjon jeg fikk i går og som ved nærmere ettersyn viste seg å være gal, sier Mæland i studio i Dagsrevyen i dag.

– Data vi ikke hadde tilgang til

Det politidirektøren beklager er at han gjennom hele gårsdagen forsvarte seg med at politiets egne granskere ikke hadde hatt tilgang til politiets egne data da de skulle evaluere sin innsats 22. juli i fjor.

Først på en pressekonferanse tidlig på dagen:

– (...) jeg visste vi hadde en kommisjon som hadde et helt annet informasjonstilfang enn det vårt eget evalueringsutvalg hadde. Blant annet GPS-dataene som utgjør en viktig del og grunnlag for dagens kommisjonsrapport, hadde vi ikke tilgang til.

Senere i samme studio som han i dag måtte legge seg flat i:

– Dette er data vi ikke hadde tilgang til i vår egen evaluering fordi dette har vært en del av etterforskningsmaterialet, så dette lå ikke på bordet da politiets egen evaluering ble gjennomført.

Men det er etterforskerne av Breivik-saken ved Oslo Politidistrikt helt uenig med Mæland i.

Ingen vil stille til intervju idag, men informasjonsrådgiver Roar Hanssen skriver i en SMS til NRK:

«GPS fra Breivik [fluktbilen] har inngått i etterforskningen. Politibilenes GPS har ikke.»

Kunne stanset bilen til Breivik

22. juli 2011: Utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo sentrum passerer Breivik den første politipatruljen på sin vei til Utøya.

Det har gått 6 minutter siden politiet fikk tips om registreringsnummeret på bilen hans, og klokka er 15.41. Patruljen er bare meter unna, men Breiviks bil er ikke etterlyst.

20 minutter senere, etter avkjøringen mot Hønefoss i Sandvika skjer det samme.

To patruljer - svært nær fluktbilen, som ikke har fått beskjed om å se etter den. En av kommisjonens hovedkonklusjoner er nettopp at Breivik kunne blitt stanset.

Artikkelen fortsetter under bildet

Locus GPS system

Patruljebilenes bevegelser blir logget i sanntid i dette systemet.

Foto: NRK

For GPS-systemet inne i bilene avslørte hvor nære på politiet var. Patruljebilenes bevegelser ble logget i sanntid, og fikk stor betydning når kommisjonen gransket politiaksjonen.

– Disse dataene er av veldig god kvalitet og de er så nøyaktige at det kan man stole fullt og helt på, sier Magne Gittum, teknologidirektør i Locus, selskapet bak systemet.

Ikke interessert

Men politiets egne granskere var ikke interessert. I et brev fra 30 januar i år, som er avbildet under, vedgår politidirektoratet at de kjenner til at GPS-data fra politipatruljene eksister.

Artikkelen fortsetter under bildet

Brev politidirektoratet

Brevet der sier politidirektoratet at de kjenner til at GPS-data fra politipatruljene eksister.

Foto: NRK

Men da Sønderland-utvalget la frem sin rapport seks uker senere sa de ikke et ord om hvorvidt politipatruljene kunne stanset Breivik. Idag vil Sønderland ikke la seg interjvue, men sier til NRK

«Vi har verken fått eller bedt om GPS-dataene. (…) Det var ikke i vårt mandat.»

– Det som er viktig å understreke er at evalueringsutvalget til politiet har jobbet på en armlengdes avstand fra meg og ledelsen i direktoratet, sier politidirektør Mæland i dag.

– De har fått et mandat og det har vært et poeng at de skal være så uavhengig som mulig.

– Rapport som gir oss sterk kritikk

Kan det være tilfeldig at det er slike viktige, selvkritiske poeng Sønderland har utelatt?

– Det kan jeg ikke spekulere i nå, sier Mæland.

Han mener politiet må lære av egne evalueringer og innrømmer at politiets evne til å ta selvkritikk kan bli bedre.

– Vi har kommet med selvkritikk allerede, og nå er vi i en situasjon der det er en rapport på bordet som gir oss sterk kritikk. Min oppgave er å legge rapporten til grunn og følge de anbefalingene som ligger der.

Opposisjonen mener politidirektøren nå må klargjøre hva som egentlig skjedde i politiets interne evaluering.

– Har politiet i det hele tatt evne til å evaluere ting hvis de er usikre på hvilke regelverk det er som gjelder? Politidirektøren må i enda støre grad klargjøre hvilken kompetanse politiet har når det gjelder å foreta internvurderinger også fremover, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H).

AKTUELT NÅ