Det bekrefter Høyres Per-Kristian Foss overfor NRK Dagsnytt.
- Jeg synes redegjørelsen etterlater flere spørsmål enn den gir svar. Derfor er det nødvendig å arrangere en høring, for at statsråden kan få svare på flere spørsmål direkte i Stortinget, sier Foss til NRK.
Savner svar
Foss sier han også savner svar på hvorfor Stortinget ikke har fått vite om problemene med legedekningen i Afghanistan.
- Hun forsvarer også behandlingen av generalmajor Rosén, samtidig som hun forsvarer forsvarssjefen. Det er vanskelig å se hva statsråden egentlig mener i denne spagaten, sier Foss.
Tidspunktet for høringen avgjøres på kontrollkomitéens møte klokken 12 i dag.
Forsvarsministerens skriftlige redegjørelse ble sendt til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i natt, og offentliggjort i dag klokken 10.
Les hele redegjørelsen her:
- Tas på alvor
Komitéleder Lodve Solholm sier det er viktig både for soldater og pårørende at saken tas på alvor.
- Dette må offentligheten nå få høre helt klart, og den beste måten vi kan gjøre det på, er å få en offentlig høring i Stortinget, sier Solholm til NRK.
Komiteen sendte i forrige uke et brev til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, der de ba om en redegjørelse om både legedekningen i Afghanistan og konflikten mellom forsvarssjef Sverre Diesen og den tidligere sjefen for Forsvarets Sanitet, generalmajor Leif Sverre Rosén.
Les også:
- Tillit til forsvarssjefen
I sin redegjørelse skriver Strøm-Erichsen at kommunikasjonen mellom Diesen og Rosén "må ansees som en normal dialog om ansvar og myndighet mellom Forsvarsstaben og en underlagt avdeling."
- Ytringsfriheten er en fundamental rettighet og et viktig prinsipp i vårt samfunn. Jeg har tillit til at forsvarssjefen driver Forsvarets virksomhet i tråd med dette og innenfor arbeidsmiljølovens regler, skriver Strøm-Erichsen.
- Fullt ansvar
Forsvarsministeren understreker at hun har det hele og fulle ansvaret for all virksomhet i Forsvaret, også den helsemessige beredskapen.
- Det fører til operative begrensninger for styrkene, hvis det ikke er et tilstrekkelig medisinsk støtteapparat til stede, skriver Strøm-Erichsen.
Men siden Norge overtok ansvaret for det såkalte Provincial Reconstruction Team i Meymaneh, har legesituasjonen for de norske styrkene i Nord-Afghanistan blitt mer anstrengt, ifølge Strøm-Erichsen.
Nye helikoptere
Ettersom norske styrker ofte opererer langt unna leiren i Meymaneh, er det viktig å ha tilgang på helikoptertransport, skriver Strøm-Erichsen.
Dette har vært ivaretatt av Tyskland, men deres helikoptere er stasjonert i Usbekistan, som er over en time unna. Derfor skal Norge stille med tre helikoptere for medisinsk evakuering fra våren 2008.
- Disse skal sikre hurtigst mulig evakuering av skadde enten tilbake til leiren i Meymaneh, eller til det tyske feltsykehuset i Masar-e Sharif. Disse helikoptrene vil bli stasjonert i Meymaneh så snart det er teknisk mulig å understøtte dem i den nye leiren der, skriver Strøm-Erichsen.
Flere leger
FN- og NATO-veteranenes pårørende krevde i går en åpen høring etter avsløringene om legemangelen i Afghanistan.
Forrige uke ble det klart at ti kirurger, blant dem sju fra Ullevål Universitetssykehus, sendes til Afghanistan. De første i kirurgturnusen skal være på plass i dag, og forsvarsministeren åpner i dag for at lignende avtaler skal utvides til flere norske sykehus.
Les også:
Strøm-Erichsen lover bedre rotasjonsordninger for leger, og en mer effektiv rekruttering av spesialister fra helsevesenet.
- Forsvaret sendte 13. november 2007 en anestesilege til Meymaneh, og en kirurg vil reise i løpet av tirsdag 20. november. Dette vil dekke behovet for spesialistmedisinsk kapasitet i området, skriver Strøm-Erichsen.
Forsvarsdepartementet har tidligere innrømmet at de norske soldatene i Afghanistan har for få leger. Styrken som skal ha sju leger hadde bare to, og Norge har også blitt kritisert av NATO for å ha for dårlig medisinsk beredskap.
- Jeg konstaterer at arbeidet med å fylle kirurgstillingene i Meymaneh, til tross for den prioriteten dette er gitt, inntil nylig ikke har gitt tilfredsstillende resultater, skriver forsvarsministeren.
Forsvarets sanitet (FSAN) skal etter planen tildeles 360 millioner kroner i 2008.