– Vi må lære oss å leve med E.coli i fremtiden, sier direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet.
Folkehelseinstituttet tror det vil bli oppdaget flere E.coli-tilfeller i årene framover.
Ingen kan love null risiko når det gjelder flere utbrudd av E.coli. (Ill.foto: Scanpix)
- Årsaken er at jakten på bakterien har gitt ny kunnskap, som gjør at det vil oppdaget flere tilfeller, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstuttet.
- Jeg tror nok vi vil oppdage flere tilfeller i årene som kommer, men det er nok primært tilfeller som vi ikke har sett før vi har fått mer omfattende laboratorie-virksomhet, sier han.
Fortsatt risiko
I dag var det duket for et seminar i regi av Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet for å gjennomgå utbruddet av E.coli sist vinter og for å se hva vi kan forvente i fremtiden.
Konklusjonen var klar og entydig; ingen av de tre institusjonene kan love null risiko når det gjelder flere utbrudd.
– Dette er et særdeles vanskelig og dynamisk virus. Det vil være umulig å gardere seg mot den og det krever store ressurser for å finne den, sier avdelingsdirektør i Veterinærinstituttet Jorun Jarp til NTB.
Under europeisk standard
Institusjonene vil i samarbeid med bransjene gjøre det de kan for å redusere risikoene for flere utbrudd.
– Det har blitt satt, og det vil komme flere, strenge krav og barrierer i matkjeden og det er et stort forbedringspotensial i slakteprosessen, sier Landsverk.
Ifølge Mattilsynet ligger Norge langt under europeisk standard når det gjelder slakt av sau og lam. Slakting av storfe og gris ligger derimot på et akseptabelt nivå.