Hopp til innhold

Må ha fårikål på menyen

Fårikål-politiet godtar ingen bortFÅRklaringer fra restauranter som ikke har nasjonalretten på menyen på selve Fårikålens Dag.

Fårikål-politiet

Fårikål-politiet sjekker landets restauranter og at de har fårikål på menyen.

Foto: Odd Iversen

Nitimens lyttere kåret tidlig på 1970-tallet fårikål til Norges nasjonalrett og siden har retten fått eget politi, fanklubb og sin egen dag som er i dag - siste torsdag i september.

Fårikål-politiet sjekker fårikålen på Stortorvets Gjestgiveri

Fårikål-politiet sjekker fårikålen på Stortorvets Gjestgiveri.

Foto: Odd Iversen / NRK

- Vi skal sjekke at de har fårikål på menyen og at den serveres på riktig måte, og at den har den formen og smaken den skal ha, sier Tonje Svalheim, aspirant i Fårikål-politiet.

De som ikke har det på menyen, får et "fårenklet fårelegg".

Retten er ikke blitt nasjonalrett sånn helt uten videre. Mellom 30 og 40 prosent av alt lamme- og sauekjøtt her i landet går til fårikål, og 70 prosent av alle nordmenn spiser retten i høst.

(Saken fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2008_9_25_16_51_29_21.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: I dag slo Fårikål-politiet til i Oslo. Reporter: Martin Giæver.

Forbereder du et festmåltid til åtte personer kan du følge oppskriften slik Fårikålens Venner presenterer den:

Ingredienser

  • 3 kg fårikålkjøtt
  • 3 kg hodekål
  • 8 ts hel pepper
  • 4 ts salt
  • 6 dl vann

Slik går du fram:

Del hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, begynn med kjøtt. Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder.

Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Det tar cirka to timer. Har du fersk lammekjøtt tar det noe kortere tid.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, om lag 1-2 spiseskjeer mellom lagene.

Velbekomme!

Oppskrifter og mer på Fårikålens Venners hjemmesider

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Del din oppskrift eller fårikål-historie.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger