Må gjennomgå alle bildrapssaker siden 2005

Riksadvokat Tor-Aksel Busch pålegger alle landets politimestre å gå gjennom alle bildrapssaker i tidsrommet 2005–2014. Beordringen kommer etter VGs avsløringer om at Statens vegvesen har hemmeligholdt over 1500 granskingsrapporter.

Tor-Aksel Busch

Riksadvokaten beordrer gjennomgang av alle bildrapssaker de siste 10 årene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Innen 1. mars neste år må alle landets politimestre gjennomgå samtlige saker i eget distrikt siden 2005 som har endt med domfellelse for uaktsomt drap i forbindelse med trafikkulykker.

Det melder VG Nett som gjengir et brev som Riksadvokaten har skrevet til alle landets politimestere og statsadvokater.

– Vi føler et sterkt behov for å få undersøkt om ulykkesanalyserapportene kan tilføre sakene noe, og om dette tilser at man skal begjære gjenåpning, sier assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther til avisen.

NRK har ikke foreløpig ikke klart å få noen hos Riksadvokaten til å kommentere brevet.

Holdt 1548 rapporter hemmelige

I 2005 opprettet Statens vegvesen fem regionale ulykkesanalysegrupper (UAG). Deres oppgave er å analysere alle dødsulykker på norske veier for å finne årsaken til ulykkene.

I mai avslørte VG Nett at 1548 ulykkesrapporter har vært hemmeligholdt for etterlatte, politi og domstoler. Rapportene fra 2005 til 2012 avdekket at veiforholdene var en avgjørende faktor for at 15 menneskeliv gikk tapt i 14 ulike ulykker.

Flere pårørende reagerte sterkt på at de ikke fikk innsyn i rapportene som beskriver årsakene til at deres kjære mistet livet i tragiske ulykker på veiene. De fleste visste ikke engang at dødsulykkene hadde blitt gransket.

Frikjent for drap etter rapport

Betydningen av å offentliggjøre slike ulykkesrapporter ble klart på onsdag, da en slik rapport ble for første gang i Norge, lagt frem som bevis i retten.

Den 20 år gamle mannen sto tiltalt for å ha kjørt ned og drept en 16 år gammel gutt på moped i juni 2012.

I rapporten kom det frem at veiforholdene hadde stor betydning for ulykken, noe som fikk 20-åringen frikjent for bildrap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger