NRK Meny
Normal

Tar ett år å bytte vinduene i Regjeringskvartalet

Statsbygg regner med at arbeidet med å reparere vinduer i Regjeringskvartalet ikke vil være ferdig før neste høst. Det er forsatt ikke klart om Høyblokka må rives.

Det jobbes nå for fullt med å rive, rydde opp og sikre verdier innvendig i de skadde regjeringsbygningene i Oslo. Samtidig arbeides det med å tette vinduene.

– Opprydnings - og sikringsarbeidet antar vi vil kunne gå mot en slutt rundt første kvartal på nyåret, uten at vi vil sette noen endelig dato.

Det sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg Hege Njaa Rygh, som legger til at det vil ta mer tid før arbeidet med å få på plass nye vinduer på utsiden av maktens korridorer og kontorer er helt ferdig.

– Når det gjelder tetting, sikring og reparasjon av vinduer, regner vi med at vi vil holde på med det til neste høst og at det da faktisk tar ett års tid, sier kommunikasjonsdirektør, Hege Njaa Rygh, i Statsbygg.

Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh, sier det vil ta et år å bytte ut vinduene i Regjeringskvartalet.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Store ødeleggelser

– Vet dere hvor mange vinduer det er snakk om?

– Nå har ikke jeg antallet vinduer her. Men at det er mange vinduer som er ødelagt er helt sikkert. De fleste av bygningene som er skadet har jo også fått ødelagt vinduer, sier Njaa Rygh.

Hun sier at man foreløpig ikke har et endelig anslag over hvor mye arbeidet med å bytte vinduer vil koste.

– Vi vil etter hvert lage estimater på dette basert på de utgiftene vi har hatt fram til nå. Så vil det komme endelige bergninger på kostnadsomfanget, sier kommunikasjonsdirektøren til NRK.

Det er fortsatt store synglie skader etter bomben Anders Behring Brevik detonerte i Regjeringskvartalet 22. juli - for over to måneder siden. Åtte mennesker ble drept.

– Der det er helt knust og ramponert så setter vi inn andre plater for å tette ut mot gatene og sikre at ting verken kommer inn eller ut. Der det er mulig å reparere så gjør vi det. For eksempel ved å reparere vindusrammer å sette inn nytt glass i de bygningene hvor det jobber folk.

– I de mest ramponerte bygningene må man tette vinduene for å sikre at det ikke er noen fare for at noe skal falle ut, for at det ikke etter hvert skal komme snø eller annet inn, sier Njaa Rygh.

Vet ikke om Høyblokka må rives

Det vil også være snakk om å vinterisolere noen av sponplatene som settes inn midlertidig.

– Det gjelder et stort område. Flere av disse bygningene er ganske hardt ødelagt, og det betyr at vi må sørge for å tette vinduer med annet materiale, sier Hege Njaa Rygh.

Statsbygg kan ikke si når det blir avgjort om Høyblokka og de andre regjeringsbygningene skal rives eller ikke.

– Den avgjørelsen er det ikke opp til Statsbygg å ta. Statsbygg kan komme med innspill på bygningsteknikk men det er regjeringen som skal diskutere dette. Så en vurdering av dette vil måtte legges i deres hender, sier Njaa Rygh til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger