Lystad: – Jeg skulle gjerne ha fortsatt

Den nylig avgåtte Nav-direktøren, Joakim Lystad, sier han gjerne skulle ha fortsatt i stillingen, men at han hele tida visste at en så krevende stilling «bare var til låns».

Avtroppende Nav-direktør beholder grunnlønnen

HØR INTERVJUET: Klokka 14 fredag møtte tidligere Nav-direktør, Joakim Lystad, pressen for å kommentere sin avgang for første gang.

Fredag ble det offisielt kjent av Lystad går av etter fire år, og at Kjersti Monland overtar stillingen midlertidig til en ny Nav-direktør blir ansatt.

Klokka 14 fredag møtte han pressen for å kommentere sin avgang for første gang.

– Statsråden informerte meg om dette før påske; at han ønsket en ny ledelse for å få til ny endringskraft i Nav. Det er hans privilegium å mene at en ny ledelse vil gi det, sier Lystad til NRK.

Han sier han har opplevd prosessen som ryddig, selv om han ikke fikk noe forvarsel.

– Jeg skulle gjerne ha fortsatt, men tar ministerens ønske til etterretning, og har derfor bedt om å fratre stillingen. Jeg har hele tida visst at denne stillingen, som er en av Norges mest utfordrende, er noe man har til låns.

– Prøv å gi mer kraft, om mulig

Den avtroppende direktøren sier han er mest stolt av at han i løpet av sin tid i Nav har sett en bedring i de årlige brukerundersøkelsene, men at Nav bør få bedre rammebetingelser for at det skal skje noen reell endring i systemet.

– Mitt budskap til Navs ansatte er: Se framover, stå sammen og gjør Nav til et enda bedre for brukerne og arbeidsgiverne.

– Hvilket råd har du til din etterfølger?

– Jobb videre i den retningen Nav har og prøv å gi det, om mulig, enda mer kraft.

– Tror du det er mulig?

– Det får du spørre statsråden om.

Tar med seg millionlønna

I dag skal Lystad rydde pulten og tilbringe resten av tida med familien. Mandag begynner han i en spesialrådgiverstilling i Arbeids- og sosialdepartementet. Hva stillingen innebærer vet han foreløpig ikke. Grunnlønna som direktør i Nav, får han imidlertid med seg.

– Jeg ser fram til å begynne i ny stilling og gleder meg til det.

De ansatte i Nav sier til NRK at det ikke er overrasket over at deres sjef må ta sin hatt og gå. Opposisjonen på Stortinget mener det ikke er nok å kappe hoder for å få orden på Nav.

Robert Eriksson

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) begrunnet under pressekonferansen hvorfor han mente det var nødvendig å bytte ut Joakim Lystad som Nav-direktør.

Foto: Røsok-Dahl, Heidi / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger