NRK Meny
Normal

Lyspærer og barnehagekvalitet

Temaene spente via da nestleder Audun Lysbakken i SV svarte leserne og TV-seerne.

Audun Lysbakken svarer i nettmøte
Foto: Laila Bakken / NRK

Rett etter at partileder Kristin Halvorsen var ferdig utspurt i Velg!09 på NRK1, satte Lysbakken seg ned for å svare i nettmøte.

Flere konfronterte nestlederen med SVs image som miljøparti, og hadde ikke glemt gamle klimaløfter.

- For at rushtidsavgift skal virke må noen la bilen stå. Hvilke lag av samfunnet tilhører de som lar bilen stå fordi det da blir dyrere? Er det feil å si "at vi rydder veien for de rike", spør en.

- Rushtidsavgiften burde egentlig hete køfribillett. For bilistene er det en billett til køfri vei, for andre innebærer den billigere og bedre kollektivtrafikk. Det gruppen som vil måtte betale mest er menn med høy inntekt. De som tjener mest på bedre kollektivtrafikk vil derimot være kvinner, og folk med lav inntekt. Disse bruker kollektivtrafikken mest, svarte Lysbakken.

Les svarene til Lysbakken her

Andre spurte om skattenivået i Norge. Om det er for høyt til å skape suksessfulle bedrifter.

- Jeg besøker mange bedrifter, særlig på Vestlandet, og møter eiere og ledere der. Nesten ingen klager på skattenivået. Derimot er de alle opptatt av bedre vei og jernbane, og at vi har et utdanningssystem som gir bedriftene arbeidstakere med kunnskap og kompetanse, skriver Lysbakken.

Nestlederen mener SV står langt unna partiet Rødt.

Jeg synes Rødt driver svartmaling av det norske samfunnet og den rødgrønne regjeringen. Det er farlig, for det er samme spill som Frp spiller.

Audun Lysbakken i svar om hvor langt unna SV står Rødt

Løftet om gratis skolemat - og helst varm - følger partiet, fire år etter det ble lansert.

- Vi ønsker at skoledagen skal legges om, slik at elevene får en gratis time SFO midt på dagen. Denne timen skal brukes til skolemat, fysisk aktivitet og kulturaktiviteter. I perioden som har gått har vi fått til skolefrukt til alle skoler med ungdomstrinn. Vi ønsker å utvide denne ordningen i årene som kommer. Et varmt måltid på alle skoler tror jeg ikke er realistisk med det første, men et gratis måltid i midttimen burde alle elevene få!

Nestlederen, som fikk inn 100 spørsmål i løpet av timen nettmøtet varte, avsluttet på denne måten:

- Nå er min tid på nettmøte ute. Tusen takk for mange gode spørsmål! Jeg rakk dessverre ikke å svare på alle, men jeg forsøker daglig å svare på utfordringer på bloggen min, www.rettvenstre.no, og på Twitter! Beste hilsen Audun

Les svarene til Lysbakken her

Utspørringen av Halvorsen: - Folk hadde høyere forventninger

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger