Hopp til innhold

Lysbakken vil ha offentlige pappagrupper

Sv-statsråd Audun Lysbakken vil ha offentlig arrangerte pappagrupper slik at fedre kan møtes og dele erfaringer når de har pappaperm. Høyre kaller forslaget for sludder.

Hallgeir Gustavsen tok 6,5 mnd pappaperm

Hallgeir Gustavsen tok pappaperm i 6,5 måneder og deltok på barselgrupper. Han mener at gruppene må tilpasses bedre til fedre.

Foto: Privat

Hallgeir Gustavsen ble far for ett år siden, og da ønsket han å være lenge hjemme med sin datter Kathla. Han og kona ordnet det slik at han tok seks og en halv måned med pappapermisjon. Derfor føltes det også naturlig at han deltok på barselgrupper.

Eneste mann på barselgruppe

– På barselgruppa var jeg eneste mann. Det ble litt i meste laget med «dameprat», men det gikk greit, forteller han.

Gustavsen deltok også på en ren mannegruppe som ble arrangert i lokalmiljøet.

– Jeg trivdes både på mannegruppa og på barselgrupper med bare kvinner. Den gruppa som var aller best var den som ble arrangert av helsestasjonen. Da hadde vi møter sammen med fagfolk og kunne stille spørsmål, sier Gustavsen.

– Selv om alle var hjertelig velkomne, kom det ingen andre menn. Og informasjonen på møtene var rettet mot kvinner, sier Gustavsen. Han synes at møtene bør tilpasses bedre for menn.

– Triller vognen alene

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken vil at det skal opprettes et eget offentlig tilbud til småbarnsfedre.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) vil at tilbudet til menn skal bli bedre. Han ønsker at det skal opprettes offentlige pappagrupper, slik at fedre har et godt tilbud under pappapermisjonen.

– Mens mødre har mange tilbud og mange muligheter til å møtes, så har fedre få slike muligheter i dag. Det å kunne dele erfaringer, få økt selvtillit og ha et sosialt fellesskap i permisjonen, tror jeg er like viktig for menn som for kvinner.

Lysbakken kan selv tenke seg å være med i en papparing.

– Vi fedre har nok i større grad trillet barnevognene alene, mens kvinner har noen å trille med. Jeg tror mange fedre kan tenke seg å være med i en pappagruppe. Dette er helt frivillig selvsagt, men de forsøkene vi har gjort har vist at dette er populært.

– Ikke en statlig oppgave

Nikolai Astrup

Stortingsrepresentant for Høyre, Nikolai Astrup, vil skaffe seg en omgangskrets med ferske fedre på egenhånd.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Lysbakkens papparinger får ikke like god mottakelse hos Høyre. Stortingsrepresentant og nybakt pappa Nikolai Astrup synes det er grenser for hva staten skal bruke penger på.

– Dette synes jeg er det reneste sludder. Fedrene er i en helt annen situasjon enn det mødrene er i når de akkurat har vært igjennom en fødsel. Jeg kan ikke se at dette er en statlig oppgave.

Han ønsker ingen statlig hjelp til å finne andre ferske fedre.

– Det skal jeg klare fint uten statlig hjelp og finansiering.

– Må tilrettelegges

Hallgeir Gustavsen driver en pappablogg hvor han skriver om livet som småbarnsfar.

Han synes ikke det er så viktig at menn får egne barselgrupper, men han synes at helsestasjonene skal bli flinkere til å tilrettelegge barselgruppene for både kvinner og menn.

– I stedet for å bruke offentlige midler på å arrangere egne grupper for menn, kan man for eksempel også sende ut invitasjon til barselgruppene på helsestasjonen til fedrene også. Det kan jo gjøre det lettere for mannfolka å bli med, sier han.

Hallgeir Gustavsen og Kathla

Kathla har blitt ett år, og pappa Hallgeir Gustavsen skriver mye om deres hverdag på bloggen sin. Han synes at menn skal kunne ha pappablogger og gå på barselgrupper uten problemer.

Foto: privat

AKTUELT NÅ