– Er ikke en som går og gjemmer meg når det blåser

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) føler seg helt trygg på at han blir sittende som statsråd og valgt til ny leder i SV til tross for kritikken om pengestøtten til Jenteforsvaret.

Video Audun Lysbakken er sikker på å fortsette

Audun Lysbakken mener det ikke var noen grunn til å holde tilbake e-posten hans departemenent tidligere har sagt ikke fantes. Se saken fra Dagsrevyen. Reporter Ingunn Solheim.

Fredag avslørte Dagbladet at en e-post Lysbakkens departement etter en gjennomgang mente ikke fantes, likevel hadde blitt sendt til daværende SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

I e-posten, som er et svar på Tronsmoens oppfordring om å tenke kreativt rundt tildelingen av penger til Jenteforsvaret, skriver statssekretær Henriette Westhrin: «Jeg skal sette i gang en jobb med å se på hvilke muligheter som finnes med en gang».

Lysbakken sier han ble overrasket da den siste e-posten dukket opp, og mener det ikke er noen i hans departement som med vilje har holdt noe skjult.

– Jeg trodde vi hadde fått med alt i de søkene vi hadde gjort. Så dukket det opp en e-post til etterpå, og det har overrasket meg. Riktignok en e-post som ikke forandrer noen ting ved sakens realiteter, og det understreker at det ikke var noen som helst grunn til at vi skulle holde tilbake den, sier Lysbakken.

Freder statssekretærene

Lysbakken ønsker ikke å legge skylden på noen av sine ansatte for at e-posten ikke har dukket opp tidligere, og sier han tar alt ansvar.

– Det er ikke noen som har gjort en for dårlig jobb eller skal skyldes på. Det er jeg som tar ansvaret for alt det vi gjør, og kvaliteten i de søkene vi gjorde var ikke god nok.

Lysbakken mener det var nødvendig å gå ut med mye dokumentasjon om saken, selv om det også navnga enkelte medarbeidere.

– Derfor har jeg har tatt alt ansvar i saken. Jeg har tillit til alle mine ansatte, sier Lysbakken, som ikke tør love at det ikke vil dukke opp flere e-poster i saken.

– Vi gjør nå et søk fordi det dukket opp en e-post jeg ikke visste om. Derfor vil jeg nå vente til resultatet av det nye søket foreligger, sier Lysbakken.

Sikker på å fortsette

Nå vil statsråden sammen med kollegaer bruke helgen til å gå gjennom alt av dokumentasjon rundt den omstridte saken, som har fått profilerte politikere som Per-Kristian Foss (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre) til å rope på hans avgang.

– Den redegjørelsen jeg ga for Stortinget i begynnelsen av denne saken dekker det fulle og hele forløpet i saken, sier Lysbakken, som ikke mener det har kommet frem ting underveis som undergraver det han har sagt tidligere.

– Jeg tåler å stå i stom, og har tenkt til å komme gjennom dette på en god måte. Jeg tar det ansvaret som er mitt, og rydder opp i dette, sier Lysbakken, som legger til at det ikke har vært aktuelt å trekke seg fra stillingen som statsråd.

– Jeg er ikke en som gjemmer meg når det blåser, sier Lysbakken.

Lysbakken mener selv hans departement ikke har noen ting å skjule.

– Denne saken har aldri handlet om noe annet enn å styrke jenter mot seksuell trakassering. Vi har gjort en feil underveis. Vi tok feil beslutning, men det er også alt saken handler om, mener Lysbakken.

– VG ville ha sitt oppslag

VG skriver i dag at Lysbakken får kritikk for å ha gitt 300.000 kroner i støtte til en bok om seksualundervisning som ble skrevet av to partifeller.

Lysbakken sier til NRK at dette var en «god bevilgning» til «en bok det var helt naturlig for meg å støtte».

– Det handler om seksualitet i skolen, som er noe både Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet har støttet. Det er også viktig å understreke at dette er penger som gikk til distribusjon, pengene ble utbetalt til Cappelen Damm, sier Lysbakken, og kommer samtidig med et sleivpark til VG:

– Jeg kan ikke se noen annen grunn til at denne kommer i media, enn at VG har lyst på sitt oppslag i denne saken, sier Lysbakken.

– Det kan ikke være slik at departementer ikke kan gi bevilgninger bare fordi noen er medlemmer i SV. Yrkesforbud for SV-ere har vi ikke.

– God dialog med Stoltenberg

Opposisjonen har allerede varslet at de går inn for å opprette sak mot Lysbakken. Men et eventuelt mistillitsforslag får ikke gjennomslag i en rødgrønn flertallsregjering.

Dermed sitter Lysbakken så lenge han har statsminister Jens Stoltenbergs tillit. Dialogen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) beskriver han som god.

– Jeg holder han orientert om det vi gjør, men det er jeg som leder oppryddingsarbeidet.

Barneministeren forbereder seg nå på kontrollsak og høring i Stortinget, noe han sier han ser fram til.

– Jeg er glad for å kunne flytte denne diskusjonen til Stortinget og gi min versjon.

SISTE NYTT

Siste meldinger