Hopp til innhold

Lysbakken til NRK: – Vi gjorde vår del av jobben

ROCKEFELLER/OSLO (NRK): SV-leder Audun Lysbakken utroper sitt parti til en av valgvinnerne. Han vil ikke være med på at SV har vært for dårlige til å kommunisere hvor man vil med det rødgrønne prosjektet.

Audun Lysbakken med hendene i været

HYLLET: Audun Lysbakken fikk massiv hyllest fra talerstolen på Rockefeller mandag kveld.

Foto: NRK

SV har seilt i medvind de siste månedene av valgkampen, en medvind som ser ut til å fortsette ut i valgnatten. De foreløpige prognosene viser at SV kan få en oppslutning på opp mot seks prosent og hele 11 stortingsmandater.

Det store skåret i gleden er at håpet om en rødgrønn regjering ser ut til å ryke. Likevel var det en svært offensiv Audun Lysbakken som ble hyllet av sine egne på Rockefeller mandag kveld.

– Vi har blitt forhåndsdømt og fordømt, alle sa det ikke var mulig, men vi har klart det. Uansett hvordan dette går er vi en av valgets vinnere, sa Lysbakken fra talerstolen.

– Det er fortsatt mulig at flertallet havner på rett side i dette valget. Om det ikke blir slik, skal vi være en pest og en plage for den borgerlige regjeringen hver dag! Vi skal gjøre det vi kan for å felle regjeringen, nærmest ropte Lysbakken.

Hvem har flertall?

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04
 • Jonas Gahr Støre

  Blokken består av partiene
  AP, SP, SV, MDG og R
  og har 81mandater
 • Erna Solberg

  Blokken består av partiene
  H, FRP, V og KRF
  og har flertall med88mandater

– Vi har gjort vår del

Jubelen på Rockefeller til tross, elefanten i rommet er i aller høyeste grad synlig: SVs mangeårige samarbeidspartner Arbeiderpartiet ser ut til å være nede på 27-tallet, og mister dermed flere viktige mandater.

– Jeg synes det er leit om Arbeiderpartiet går tilbake, men det vi kan gjøre noe med er vår del av jobben, og den har vi gjort, sier Lysbakken

Arbeiderpartiet har rast på målingene i tiden før mot valget. Lysbakken vil ikke være med på at han og hans parti har vært for dårlige til å kommunisere hva det felles «rødgrønne prosjektet» egentlig går ut på.

– Min jobb er å drive valgkamp på SV. Vi har vært veldig tydelige på at vi vil bidra til en ny regjering. Jeg mener vi har gjort vår del av jobben, og vært tydelige på hva vi skulle, sier Lysbakken.

 • Slik hørtes det ut da SV fikk høre sine resultater:
  Jubelen stod i taket da SV fikk opplest prognosene klokken 21.00.

  Slik hørtes det ut da SV fikk høre de foreløpige prognosene klokken 21.00 mandag kveld.

– Natten blir en thriller

Kirsti Bergstø er førstekandidat for SV i Finnmark. Selv om Bergstø etter alt å dømme mister sin stortingsplass, klarer hun å glede seg over partiets samlede fremgang.

– Tallene viser fremgang for SV, og det viser at folk ønsker at kampen mot økende forskjeller skal skjerpes, og at klimautslippene skal reduseres. Det er en oppgave vi håper å ta, men vi håper selvfølgelig å få et flertall det er mulig å ta opp kampen med.

– Man kommer ikke utenom at det ser dårlig ut for et regjeringsskifte nå?

– Det er fremdeles usikkert hvem som kommer over og undere sperregrensa. Det eneste vi kan fastslå nå, er at natten blir en thriller, sa Bergstø til NRK rundt klokken 21.30.

Kirsti Bergstø under SVs valgvake under Stortingsvalget 2017

SVs Kirsti Bergstø er optimistisk på partiets vegne, til tross for at hennes egen stortingsplass i Finnmark ser ut til å ryke.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Trampeklapp og skuffelse

Mandag hadde flere hundre håpefulle møtt opp på konsertlokalet Rockefeller i Oslo, et valgvake-lokale i tråd med SVs rufsete image, for å svaret på om lovende prognoser også ville gi seg utslag i det aller viktigste for partiet:

Regjeringsskifte.

Optimismen var til å ta og føle på da partileder Audun Lysbakken ankom valgvaken like før klokken 20.30. Han fortsatte å bygge opp forventningene, og sa til NRK at han hadde håp om «et godt resultat». Like etter klokken 21.00 kom imidlertid Valgdirektoratets prognose, og stemningen falt mange hakk: Borgerlig flertall og fire nye år med Erna som statsminister.

Heikki Holmås på SVs valgvake

Tidligere SV-minister Heikki Holmås er glad på partiets vegne. Til høsten skal han studere økonomi.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Men så, bare sekunder etterpå, steg lydnivået nok en gang. Prognosen viste nemlig også at SV trolig får 11 stortingsmandater.

Det vil i så fall være et veldig godt resultat, sier tidligere SV-minister Heikki Holmås.

– Vi hadde tre mål: Vi skulle kaste Solberg, vi skulle sørge for at SV vokste, og vi skulle gjøre at landet fikk en ny politisk kurs. Akkurat nå er det veldig jevnt, og vi håper på en reprise av 2009.

– Den gang var det veldig jevnt, og vi trakk det lengste strået, sier Holmås, som fra høsten skal fortsette studiene.

Jubelen stod i taket da SV fikk opplest prognosene klokken 21.00.

Slik hørtes det ut da SV fikk høre de foreløpige prognosene klokken 21.00 mandag kveld.

Hvem har flertall?

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04
 • Jonas Gahr Støre

  Blokken består av partiene
  AP, SP, SV, MDG og R
  og har 81mandater
 • Erna Solberg

  Blokken består av partiene
  H, FRP, V og KRF
  og har flertall med88mandater

Kampanje: Valgkampens vinner

Dagen før valget kom også meldingen om at Kampanje har kåret SV til valgkampens vinner, på grunn av «et klart og tydelig budskap».

Dermed ligger det meste til rette for at SV i år skal gjøre det bedre enn i 2013, da partiet så vidt kom seg over sperregrensa med 4,1 prosent.

Nicholas Wilkinson

Nicholas Wilkinson er SVs førstekandidat fra Akershus.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Den gang fikk SV sju stortingsmandater, i år kan et tosifret antall være innen rekkevidde. Partileder Audun Lysbakken har selv sagt at partiet kunne bli dette valgets «store overraskelse».

En av dem som etter alle solemerker skal inn på Stortinget for første gang denne høsten er 29 år gamle Nicholas Wilkinson, SVs førstekandidat i Akershus. Tidligere i kveld minnet han salen om at partiet har ligget langt nede, men at det nå er Høyre som er redde for å miste flertallet.

En annen som skal inn på tinget er Kari Elisabeth Kaski, førstekandidat for Oslo SV.

– Vi er klare til å kjempe mot økende forskjeller i regjering. Om det ikke blir fra posisjon, skal vi være et gnagsår fra opposisjon, sa Kaski til NRK før valgprognosen var klar.

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski, førstekandidat for Oslo SV.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK
Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ