Lysbakken om regjeringens asyltall: - Har skapt et inntrykk som ikke samsvarer med fakta

Kun 700 av de 5500 asylsøkerne som kom over Storskog i fjor har multivisum eller lovlig opphold i Russland. SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen har skapt et inntrykk av at dette gjaldt mange flere asylsøkere og at det bidro til endringene i utlendingsloven i fjor.

Audun Lysbakken

KRITISK: Audun Lysbakken mener asyltallene som nå ligger på bordet ikke samsvarer med regjeringens retorikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Regjeringen har skapt en inntrykk av at en veldig stor andel har opphold i Russland og at en veldig liten andel var syrere. Begge deler viser seg nå å være feil, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Justisminister Anders Anundsen sa blant annet dette i debatten i Stortinget 16. november i fjor:

«Mange av de som har kommet til Norge over Storskog, er personer som har hatt oppholdstillatelse i Russland»,

I et annet innlegg sa han videre:

«.....de personene det i hovedsak er snakk om her, er personer som i utgangspunktet ikke har behov for å få behandlet noen asylsøknad i Russland. De har allerede et oppholdsgrunnlag i Russland som gjør at de ikke har behov for en behandling av noen asylsøknad, slik situasjonen er på dette tidspunktet».

Vil ikke spekulere

Anders Anundsen

OPPHOLD: Anders Anundsen snakket om asylsøkerne som kom til Norge over Storskog.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Først nå nylig ble det klart i offentligheten at det kun er 700 asylsøkere som har multivisum og opphold i Russland, og at det dermed kun er disse 700 Russland har godtatt å ta tilbake.

– Jeg synes det er veldig betenkelig. Nettopp dette argumentet var viktig for at Stortinget vedtok de dramatiske hastevedtakene i november, mener Lysbakken.

– Det er ingen tvil om at det har hjulpet regjeringen med å få gjennomslag for sine veldig vidtrekkende tiltak i denne saken.

Av de nærmere 5.500 asylsøkerne som kom over Storskog i fjor høst er det dermed 4.800 asylsøkere med søknader som Norge kan måtte behandle selv. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov understreket på en pressekonferanse at Russland ikke har noen intensjon om å ta imot disse.

– Vi har en løpende dialog med Russland om situasjonen, sier Norges utenriksminister Børge Brende.

– Har dere fått noen som helst signaler fra Russland om de kan være villige til å ta imot noen av dem?

– Jeg tror ikke jeg skal drive å spekulere så mye i det. Det vesentlig for norske myndigheter var å få stoppet tilstrømmingen over vår grense.

Holder fast ved forståelsen

Børge Brende

DIALOG: Børge Brende forteller at Norge og Russland har ulike tolkninger av returavtalen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Har dere bevisst ikke snakket om at det er om at det er kun 700 asylsøkere som har multivisum og opphold i Russland?

– Vi har i dialogen med Russland vært klar over at vi har en ulik fortolkning i disse spørsmålene. Det har vi ikke lagt skjul på. Derfor har arbeidet med returer vært konsentrert om gruppen som har multivisum og opphold, svarer Brende.

– Sylvi Listhaug sier at det kan være enklere å sende asylsøkere tilbake til opprinnelseslandet, i stedet for til Russland. Betyr det at dere har gitt opp å få til en avtale?

– Vi holder fast ved vår forståelse av den tilbaketakelsesavtalen, det er det ingen tvil om. Men vi er jo avhengig av at Russland tar dem tilbake når vi returnerer dem. Det mener jeg de er forpliktet til, men hvis vi ikke får til det er jeg enig i vurderingen som Listhaug foretar, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste meldinger