Hopp til innhold

Lysbakken jubler der Halvorsen gikk

På 4,1 prosent oppslutning gikk Kristin Halvorsen av SV-tronen. Fire år senere er oppslutningen akkurat den samme, men Audun Lysbakken har ingen planer om å trekke seg.

Audun Lysbakken mener de foreløpige resultatene viser at den blå vinden i politikken har snudd. Spesielt fornøyd er han med resultatet i hjembyen Bergen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller valgseieren i Bergen et politisk jordskjelv, og er svært fornøyd med oppslutningen på 4,1 prosent på landsbasis i kommunevalget.

Valglogo

– Vi har vunnet velgere og skapt et vendepunkt for SV. Det har vært fantastisk å være med på, sa SV-leder Audun Lysbakken da han talte til partiets valgvake mandag kveld.

4,1 prosent oppslutning i kommunevalget feiret han som en stor seier. For fire år siden var resultatet akkurat det samme. Det ble sett på som et krisevalg og daværende leder Kristin Halvorsen trakk seg.

Kristin Halvorsen trakk seg som partileder etter valget i 2011

Her trekker Kristin Halvorsen seg som partileder i SV, etter kriseoppslutningen på 4,1 prosent i 2011.

– Lysbakken, din forgjenger gikk av på samme resultat som du er fornøyd med. Hvordan forklarer du det?

– Jeg håper vi skal se sterkere tall enn dette for SV i fremtiden, men jeg mener vi må ha lov til å peke på at vi utvilsomt har mobilisert i valgkampen. Det har vært et skritt i riktig retning for SV.

– Bygger for fremtiden

For dette valget kunne ha blitt slutten for SV, med flere målinger under tre prosent tidligere i år.

– Vi var helt avskrevet tidligere i vår, sier Lysbakken som trakk frem samholdet i partiet under talen til valgvaken som en avgjørende faktor.

– Vi har stått i den motvinden sammen, og det er derfor vi er her i dag. Vi har vist at de som trodde at SV var ferdig, har tatt feil.

Føler du at du sitter trygt som partileder?

– Jeg opplever at det er utviklingen i partiet som teller. Det prosjektet jeg holder på med er å bygge for fremtiden, og det er jeg godt i gang med. Jeg opplever at det er sterk oppslutning om dette i SV.

– Kunne blitt utradert

– At de feirer 4,1 prosent oppslutning som en seier sier det meste, mener politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Han kaller resultatet en konsolidering, og mener Lysbakkens posisjon ikke er tema i partiet nå.

– Hvis du kaster en leder er det et krisetegn. Det er ikke det de trenger. Da innrømmer de et nederlag og det henger ikke sammen med det de prøver å kommunisere. SV stod i fare for å bli utradert. Da blir 4,1 prosent oppslutning en seier for dem.

Takvam mener dette valget illustrerer SVs store utfordring; de mangler eierskap på viktige saker.

– I motsetning til Senterpartiet som har en klar politisk arena de er mer eller mindre alene om, må SV konkurrere med andre både på miljø- og fordelingspolitikk. Valget viser hvor vanskelig det er for SV.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ