Lysbakken håper Ap snur om asylbarn

Barne- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) håper at Arbeiderpartiet vil snu, slik at asylbarn som har vært lenge i Norge får bli her.

Audun Lysbakken

VIL HA MED REGJERINGSPARTNEREN: – Jeg håper at Ap også vil se at disse barna fortjener en bedre behandling, sier Barne- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV).

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Regjeringen skal i vår komme med en stortingsmelding om barn på flukt. Hittil har Arbeiderpartiet sagt nei til å myke opp reglene for at flere barn skal få kunne bli.

Men nå håper Lysbakken at regjeringspartneren vil snu:

– Jeg ønsker nye regler så fort som mulig. I dette spørsmålet er vi i SV helt samlet, og jeg håper at Ap også vil se at disse barna fortjener en bedre behandling, sier Lysbakken til NRK.

Ap: – Til vurdering

Pål K. Lønseth, statssekretær i Justisdepartementet.

TIL VURDERING: – Det er gode argumenter for og imot, og dette har vi til vurdering, svarer statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

Foto: Justisdepartementet

Utlendingsdirektoratet (UDI) sa til NRK søndag at de mener regjeringens nåværende politikk er for streng, og direktoratet har derfor foreslått en oppmykning av reglene.

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke gått inn for det samme.

– Det er gode argumenter for og imot, og dette har vi til vurdering, svarer statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til NRK.

– Dette reiser komplekse problemstillinger. Jeg ser gode argumenter både for en lempelig behandling og for at den linjen vi har valgt er den riktige, forklarer han.

– Flere barn må få bli

Det handler om barn med foreldre som ikke har fått asyl, men nekter å dra. Dermed slår barna rot, går på skole og lærer seg norsk.

– Flere barn må få bli i Norge. Barn skal ikke straffes for det foreldrene eventuelt har gjort feil, sier Lysbakken.

– Vi vet at barnas barndom er kort. Det å være mange år på vent kan være skadelig for barna. De trenger trygghet og stabilitet, påpeker barneministeren.

Det pågår altså en dragkamp i regjeringen. Men også i Arbeiderpartiets egne rekker er det flere som ønsker en mer liberal praksis. AUF krever at barnas tilknytning til Norge skal veie tyngre enn innvandringspolitiske hensyn. De får samme svar av statssekretær Lønseth som SV får.

– Her er det hensyn for og imot, og de hensynene skal veies, sier han.

SISTE NYTT

Siste meldinger