Lysbakken: – Bolig skal være noe man bor i, ikke spekulerer i

GARDERMOEN (NRK): Ifølge SV-leder Audun Lysbakken kommer høstens stortingsvalg til å bli et oppgjør med økende ulikhet i det norske samfunnet. Å fikse boligmarkedet er en av løsningene, sa partilederen da han åpnet SVs landsmøte fredag.

SVLM Audun Lysbakken SV

– Det er på tide at også de ungdommene som ikke kan få startkapital fra mamma og pappa, også kan få kjøpe seg bolig, sa Audun Lysbakken i sin tale til landsmøtet.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Skattesystemet vårt er rigget for spekulasjon og prisfest. Det er på tide å legge om skattesystemet, sa Lysbakken fra partiets talerstol.

Ifølge SV-lederen vil han rigge om skattesystemet slik at det ikke oppmuntrer til boligspekulasjon som holder unge og lavtlønte utenfor eiendomsmarkedet.

– Det er på tide at også de ungdommene som ikke kan få startkapital fra mamma og pappa, også kan få kjøpe seg bolig, sa Lysbakken.

Vil ha 3000 nye lærere

Partiet har tidligere denne uka lagt frem 35 tiltak som skal bekjempe forskjeller i samfunnet. Blant annet ønsker de å øke barnetrygden for å utjevne forskjeller. Det er av ultimatumene som partiet setter som krav for å gå inn i en Ap-regjering

– Fattigdommen motiverer ikke. Den fornedrer og ødelegger, sa Lysbakken.

Blant SVs absolutte krav for å gå inn i regjering med AP er at det skal være flere lærere i skolen.

Oppskriften på framtidsskolen er ifølge, Lysbakken: Flere lærere, tillitsreform i skolen og mer praktisk og variert arbeidshverdag.

Til landsmøtet sa Lysbakken at han ønsker slutt på overfylte klasserom og vil ha 3000 flere lærere i skolen.

– Skolen skal handle om ungene, og da må det være tid og oppmerksomhet til hver enkelt av dem, sa SV-lederen.

Audun Lysbakken (SV) skulle ønske Erna Solberg gjorde det samme som Hugh Grant i Love Actually.

Audun Lysbakken ba statsminister Erna Solberg være litt mer som Hugh Grant i «Love Actually» i møte med Donald Trump under sin tale til landsmøtet.

Vil ha norske sparepenger ut av olje og gass

I løpet av talen sa Lysbakken at klimautslippene i Norge må ned, og kalte Høyre for det beste miljøpartiet i regjeringen.

– Det er jo litt som å være den beste slalåmlkjøreren i Bangladesh. Det sier ikke så mye, harselerte SV-lederen.

Lysbakken kommenterte også Norges oljefonds prioriteringer:

– Vi vil ha norske sparepenger ut av olje og gass.

Fra talerstolen sa SV-lederen at målet for valget er et så godt valg for partiet slik at et nytt flertall blir avhengig av SV.

– Norge trenger en ny regjering og retning. En politikk med mindre forskjeller i makt og rikdom og mindre klimagassutslipp, for mer solidariet med mennesker på flukt og mindre med Trump, sa Lysbakken.

– Det er tid for forandring i Norge, avsluttet Lysbakkken til ståendende applaus fra sine egne i salen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger