For fjerde år på rad er laksenæringen er i ferd med å sette ny rekord. Prisene har økt mer enn 30 prosent det siste året. Og mens den norske produksjonen øker, går den totale produksjonen i verden ned.
Laks i saltkappe klar til servering.
Foto: Heidi Rode / NRKNorsk fisk er å se på flere og flere middagsbord i Europa og resten av verden.
- Mange forbrukere spiser gjerne norsk fisk flere ganger i uka. Det betyr at vi er kommet inn på den daglige menyen til veldig mange, sier Merethe Kristiansen, markedsdirektør i eksportutvalget for fisk.
Skyggeside
Chile har vært en stor lakseeksportør, og er en av Norges hovedkonkurrenter på lakseeksportmarkedet. I Chile har sykdom blant oppdrettslaks lagt næringen nesten brakk den siste tiden. Den alvorlige og smittsomme virussykdommen infektiøs lakseanemi (ILA) har ødelagt næringen.
Sykdom i Chile er medvirkende årsak til de gode tidene for norske eksportører. Men nå frykter flere at sykdom skal knekke den norske næringen også.
- LES:
Den smittsomme lusa finnes på laks i flere og flere anlegg langs norskekysten.
Janne Solli, direktør i direktoratet for naturforvaltning mener at noen av de store selskapene tenker mer på å øke produksjonen i stedet for å tenke på miljøet og sykdommene som sprer seg.
- De store selskapene kan ikke fortsette slik, da blir det Chile-tilstander. Om vi klarer å få med mange nok kan vi stanse dette, sier Solli.
- Men folk tenker kortsiktig vinning, og dermed blir ikke miljøhensyn tatt. Vi kan få en situasjon der vi ha altfor mye sykdom, næringen vil kollapse, og det vil også villfisken, legger hun til.
NETT-TV: Tyrkisk kjendiskokk elsker norsk laks
Næringen en optimistisk
Norske oppdrettere tjener gode penger i utenlandske eksportmarkeder. Bortfallet av den chilenske næringen har gitt gyldne tider økonomisk.
Ole-Erik Lerøy som leder en av de norske bransjeorganisasjonene avviser at Norge vil kunne få en sykdomskollaps lik den i Chile.
Ole-Erik Lerøy, styreleder i FHL Havbruk
Foto: NRK- Vi har et mye bedre reguleringssystem, og en mye tettere oppfølging fra myndighetene enn de hadde i Chile. Så alt med oppdrett i Norge er andersledes enn det som ble gjort i Chile, sier styreleder Ole-Erik Lerøy i FHL Havbruk.
Men i norske oppdrettsanlegg har lusetallene i høst vært tre ganger høyere enn på samme tid i fjor.
Janne Sollie fra direktoratet for naturforvaltning er pessismist, og tror ikke sykdommen blant laksen vil la seg kurere.
- Til tross for at det har vært gjort noen spede tiltak er jeg faktisk ikke optimist. Vi har jo stillt spørsmålet før; forvalter vi egentlig villaksens undergang? Og foreløpig vil jeg si, svaret er ja, sier Solli.
I morgen, torsdag, har fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) kallt inn de største aktørene i havbruksnæringen til et møte for å drøfte tiltak mot lakselus.
- LES:
- LES: