Lungeavdeling full av oppussingsstøv

Mens oppussingsarbeidet fremdeles pågikk, ble pasienter med blant annet astma, lungekreft og kols flyttet tilbake til lungeavdelingen på Ullevål sykehus. – Uheldig, innrømmer overlege.

Oppussingsarbeid

Det foregår fortsatt oppussingsarbeid på lungeavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Fredrik Borchsenius

Avdelingsoverlege Fredrik Borchsenius ved lungemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

I flere uker har lungepasientene på Oslo universitetssykehus måttet leve med oppussingsstøv, avgasser fra malingsarbeider og støy på avdelingen.

– Det som er litt uheldig er at dette er pasienter som er spesielt utsatt for støv. Vi har pasienter som sier de har opplevd økt pustebesvær, og noen fått ekstra medisin for dette, sier avdelingsoverlege Fredrik Borchsenius til NRK.no.

Overlegen innrømmer at forholdene ikke har vært helt heldige en periode, men sier at det er i ferd med å bedre seg.

– Det er klart det ikke er optimalt å ha pasienter selv om vi har byggearbeider. Men vi har prøvd så godt vi kunne å få det til, sier han.

Sykehuset har skjerpet vaskerutinene under oppussingsperioden, men har likevel ikke klart å holde alt støvet unna pasientene.

– Burde ha ventet

Pasient Tron Fredriksen har lungeemfysem og er innlagt på avdelingen med lungebetennelse. Han forteller til NRK.no at støvet har gått ut over pusten.

– Senest i dag måtte jeg ut av rommet for at de skulle gjøre arbeid der. Da jeg kom tilbake hadde de vasket, men de hadde tydeligvis glemt sengetøyet. Jeg skulle bare flytte litt på puten og så oppdaget jeg en hvit sky. Når du er litt dårlig i pusten, slik som jeg, så er det ikke så bra å innhalere de greiene, sier han.

Pasient, Tron Fredriksen.

Pasient Tron Fredriksen har merket støvet på pusten. – Men jeg synes også synd på de ansatte. De jobber jo i dette klimaet, sier han.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Fredriksen vil understreke at han er strålende fornøyd med de ansatte på avdelingen, og han synes at de har taklet den vanskelige perioden godt.

Likevel mener pasienten at sykehuset burde ha ventet til byggearbeidene var ferdige med å flytte dem tilbake.

– Jeg merker at jeg er mye tettere i pusten om morgenen her enn jeg er hjemme. Når slimet i halsen ser ut som en gipsplate, da skjønner du at du har fått i deg en del støv, sier han.

–Tung prosess

Overlege Borchsenius understreker at lokalene var godkjent av plan- og bygningsetaten da de flyttet tilbake.

– Vi føler at vi kom til en avdeling som var ferdigstilt, men så ballet det på seg. Det har vært en tung prosess både for pasienter og personalet. De ansatte har gjort det de kunne, sier han.

Ifølge overlegen har alle pasientene fått den behandlingen de skal ha.

– Hvor tett opp til pasientene har oppussingsarbeidet vært?

– De har gått om hverandre. Med trafikk fram og tilbake, har vi ikke klart å unngå støv har blitt dratt med inn til pasientene. Men forholdene har vært forsvarlige, sier han.

Støv

På strømstøpselet i spiserommet på lungeavdelingen ligger et tykt lag med støv.

Foto: Marius Helge Larsen / NRK

Får ventilasjonsanlegg

Grunnen til at lungeavdelingen måtte flytte tilbake før alt var ferdig, var at en annen avdeling på flyttefot under sykehussammenslåingen i Oslo trengte plassen de hadde under oppussingen.

Avdelingsoverlegen er fornøyd med at mesteparten av arbeidet nå er ferdig, og at det som gjenstår i mindre grad er til sjenanse for pasientene.

Han betegner oppussingsarbeidene som helt nødvendige.

– Det har blitt veldig mye bedre allerede nå. Før slet vi med problemer som sopp på badene, fuktskader og trekk fra vinduer. I løpet av høsten får vi også for første gang ventilasjonsanlegg på lungeavdelingen, sier Borchsenius.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger