Sp-politiker hardt ut: – Opposisjonen viker fra sitt ansvar

– Det er med forundring at Venstre, Frp, og Høyre ikke følger opp kritikken med et mistillitsforslag, sier Sps Per Olaf Lundteigen. Frp svarer: – La ham bare fortsette i ensomhet.

Per Olav Lundteigen

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet beskylder opposisjonen for å vike unna sitt ansvar. Her fra en befaring ved regjeringskvartalet i fjor.

Foto: NTB Scanpix

Under dagens stortingsdebatt om 22. juli kom Senterparti-politiker Per Olaf Lundteigen med skarp kritikk for at ikke opposisjonspartiene Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet tør å komme med mistillitsforslag mot sine egne regjeringspartier.

Han mistenker at de lar seg styre av det nært forestående stortingsvalget.

– De vil prøve å få kritikken av regjeringa til å vare så lenge som mulig, derfor viker de unna sitt ansvar, og gjør saken om til et regnestykke for hva de kan tjene på i den kommende valgkampen, sier Lundteigen.

– Hvorfor viker de tre partiene fra å stille et mistillitsforslag? Det er ikke kommet noe klart svar på det, men kontrollkomiteens leder og Frp-representant Anders Anundsen har sagt til NRK.no 6. februar at det er stortingsvalg til høsten, og at velgerne får si sitt.

Artikkelen Lundteigen refererer til kan du lese her: Ikke mistillit mot statsministeren

– En rimelig forståelse er dermed at disse partiene fremmer sterk kritikk, men avstår fra mistillit. Derfor viker de unna sitt ansvar som opposisjonspartier.

– La ham bare fortsette

Anders Anundsen

Frps Anders Anundsen mener Lundteigen prøver å lage et politisk spill ut av 22. juli-saken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Frps Anders Anundsen reagerer sterkt på Per Olaf Lundteigen sitt utspill. Anundsen mener det er Lundteigen som prøver å lage politisk spill ut av 22. juli-saken, og ikke omvendt.

– Lundteigen er den eneste som har denne oppfatningen i Stortinget nå. Jeg synes det er leit at han prøver å lage et politisk spill i en så vanskelig og krevende sak som dette her.

– Jeg mener det er svært gledelig at stortinget ser ut til å samle seg om ganske sterk kritikk rettet mot regjeringen etter alt det som skjedde 22. juli. Jeg hadde faktisk forventet at Lundteigen ikke begynte med dette spillet.

– Har han ikke et poeng når dere ikke vil reise mistillitsforslag til tross for den harde kritikken dere kommer med?

– Det er bare Lundteigen som er opptatt av mistillitsforslaget, og det synes jeg han skal få lov til å fortsette med i sin ensomhet.

– Ønsker å sette sluttstrek

En samlet Kontroll- og konstitusjonskomité fremmet i februar et historisk kritikkvedtak mot regjeringen etter høringene om hva som gikk galt da terroren rammet Norge. I dag ble det klart at opposisjonspartiene kommer til å stemme for de rødgrønne flertallets forslag i tillegg til sine egne.

– Det er viktig at Stortinget kan samle seg om ett felles vedtak, og at ansvaret samles hos myndighetene, som øverst sett er den norske regjering, sa Per-Kristian Foss (H) fra talerstolen.

Frps Anders Anundsen kom med lignende begrunnelse.

Erna Solberg

Erna Solberg (H) begrunner mangledne mistillitsforslag med at Stoltenberg beklaget seg.

Foto: cf wesenberg kolonihaven / Høyre

– Dette er en ekstraordinær sak, som preget en hel nasjon. Det er viktig for Frp at denne saken får en sluttstrek.

Høyre-leder Erna Solberg mener det er Jens Stoltenbergs beklagelse som gjør at de kan rettferdiggjøre å la være å stille mistillitsforslag.

– Når vi ikke retter mistillitsforslag, så er det av respekt for at mistillitsforslag stort sett fremmes når den det rettes kritikk mot ikke beklager at det er begått feil, sa Solberg.

Helga Pedersen fornøyd

Men det var ikke alle på talerstolen fra regjeringspartiene som vurderte situasjonen på samme måte. Aps nestleder Helga Pedersen var meget fornøyd med at opposisjonen lot regjeringen være i fred.

– Opposisjonen kommer med kritikk, men fremmer ikke mistillitsforslag. Det synes jeg er positivt. Jeg synes også det er konstruktivt at de stiller seg bak forslaget fra de rødgrønne partiene, sa pedersen på talerstolen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger