Lundteigen sier til Dagens Næringsliv at rapporten om antibiotikaresistens som ble overlevert til helseminister Bent Høie (H) mandag, mangler konkrete tiltak for å bli kvitt antibiotikaresistente bakterier i fjærfe. Løsningen må være at forbrukerne krever at maten merkes for å vise at den er fri for denne typen bakterier, sier han.
–Ikke noe problem
–Forbrukerne må bli klar over om den maten de spiser, inneholder antibiotikaresistente bakterier, og da er det naturlig at vi får en merking, sier Lundteigen. Han sier han har fått bekreftet at det ikke er noe problem å få dette til.
–En trenger ikke analysere hver eneste pakke, men ha vanlige stikkprøvekontroller i butikkene og i de forskjellige leddene, og gi reaksjoner dersom disse viser avvik. Det er ikke noe vanskelig å gjøre, sier Lundteigen.
Lett å teste
Professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø var med på å etablere Kompetansesenter for påvisning av antibiotikaresistens. Han sier det ikke er mye vanskeligere å teste for antibiotikaresistente bakterier enn for salmonella. Han mener imidlertid at det er waste of time and money dersom merking koster en formue og ingen bryr seg. Han er mer opptatt av at myndighetene tar problemet på alvor enn at maten blir merket.
Mattilsynet mener det er for tidlig å kommentere Lundteigens forslag om merking.