Hopp til innhold

Lundestad: – Særdeles trist

Geir Lundestad, tidligere direktør for Det Norske Nobelinstitutt, beskriver avdøde Kaci Kullmann Five som hardtarbeidende, grundig, samlende og meget hyggelig.

Kaci Kullmann Five

KOLLEGER: Nobelkomiteen er samlet på Nobels Fredssenter i Oslo i anledning åpningen av Nobelutstillingen på fredssenteret i 2012. Fra høyre: Geir Lundestad, Berit Reiss-Andersen, Thorbjørn Jagland, Kaci Kullmann Five og Gunnar Stålsett.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

– Hun var meget samvittighetsfull. Det var få, om noen, som brukte mer tid og forberedte seg grundigere til komitemøter enn det Kaci gjorde. Hun hadde mange verv og var alltid godt forberedt, sier tidligere Nobel-direktør Geir Lundestad om Kaci Kullmann Five.

De to har jobbet sammen i Nobelkomiteen i over ti år, han som sekretær og hun som komitemedlem. I 2015 ble hun valgt til leder.

Trist budskap

Mandag morgen kom meldingen om at Kaci Kullmann Five var gått bort. Five var rammet av brystkreft og har vært åpen om kampen mot den.

Geir Lundestad

I NOBELKOMITEEN: Geir Lundestad beskriver Kaci Kullmann Five som hardtarbeidende.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Hun ble syk igjen i fjor høst, og meldte blant annet avbud i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris i desember.

– Vi visste jo at hun var syk, men det kom som en stor overraskelse at dødsbudskapet skulle komme så tidlig. Det var en særdeles trist nyhet å få.

Lundestad beskriver Kaci som en person som alltid la vekt på å ha en hyggelig tone.

– Hun var en meget hyggelig person, hun la vekt på å forene, og hun var ikke spesielt opptatt av å føre fram sine egne personlige synspunkter i alle sammenhenger, sier han.

Laster Twitter-innhold

– Preget debattene

Den tidligere Høyre-lederen blir av politikere beskrevet som et sterkt og varmt menneske, som banet vei for kvinner og yngre i politikken.

Hun ble medlem av Nobelkomiteen i 2003, og har også preget debattene der opp gjennom årene, forteller nobelhistoriker Asle Sveen.

– Jeg kjenner henne litt fra lokalpolitikken i Bærum for mange år siden og husker henne som ekstremt saklig og fair i alle debatter, sier Sveen.

Og de egenskapene tok hun med seg inn i Nobelkomiteen.

– Hun har gått rakrygget gjennom den mest omstridte utdelingen i nyere tid, til kineseren Liu Xiaobo. Hun sa den gang at det var enstemmig, og hun gjentok det også da det ble kjent at Norge normaliserer forholdet til Kina – at hun fremdeles mente det var et riktig valg, sier Sveen.

Han sier at nestleder i Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, nå trolig overtar som leder. Og at 1. vara Tone Jørstad, tidligere direktør ved Falstadsenteret, rykker opp.

Liu Xiaobo

OMSTRIDT PRIS: I 2010 ble Nobels fredspris gitt til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Fra venstre: Thorbjørn Jagland, Kaci Kullmann Five, Sissel Rønbeck, Inger-Marie Ytterhorn, Aagot Valle og Geir Lundestad.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Stort tap

Også gjennom jobben i Nobelkomiteen banet Kaci vei for kvinnene, sier nobelhistoriker Øivind Stenersen.

– Hun har vært en del av kvinneflertallet i Nobelkomiteen som har tatt frem flere kvinnelige fredsprisvinnere, sier Stenersen, og viser til kvinner som Malala Yousafzai, Tawakkol Karman, Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee.

Direktør ved Nobels Fredssenter, Liv Tørres, sier Five vil bli dypt savnet.

– Kaci vil bli dypt savnet i styret og av alle som jobber hos oss. Som ny i jobben for et år siden fikk jeg raskt god kontakt med henne, sier Tørres og beskriver Five som imponerende, humørfylt og kunnskapsrik.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger