Hopp til innhold

Lund: – Har gruet meg til å slutte i Statoil

– Statoil har noe spesielt ved seg, sier Helge Lund når han går av som konsernsjef. Han har tenkt på tilbudet om ny jobb i nesten to måneder.

Created by InfoDispatcher

Helge Lund fikk en henvendelse fra BG Group for 6–8 uker siden, og har takket ja til å lede selskapet. Dermed gir han seg i Statoil.

– Det er litt rart å stå her for siste gang. Jeg føler først og fremst på en takknemlighet, sier Helge Lund på en pressekonferanse i Statoils lokaler på Fornebu.

I dag tidlig ble det kjent at Lund etter eget ønske gir seg som Statoil-sjef med umiddelbar virkning.

Han er den første sjefen som går frivillig, og sier opp etter at han fikk en henvendelse fra det britiske naturgasselskapet BG Group for 6–8 uker siden. For en uke siden gikk han til styreleder Svein Rennemo og sa at han gir seg.

Lund har vært konsernsjef i Statoil siden august 2004.

Vil ikke kommentere lønnshopp

I sin nye jobb vil Lund få en grunnlønn på 15,7 millioner kroner i året, ifølge selskapet. Det er en dobling av det han har hatt i Statoil.

I tillegg til grunnlønn får han en kortvarig bonusavtale der han kan doble årslønna om han når oppsatte målsettinger fra styret i det nye selskapet.

Lund vil ikke svare på om lønnsøkningen hadde betydning for hans jobbskifte, og viser til at han aldri har snakket om lønn – og at han heller aldri har bedt om noen lønnsøkning fra Statoil.

Klar for ny lederjobb

Lund reflekterte over Statoils utvikling de siste 10 årene da han takket for seg, og la særlig vekt på at selskapet er blitt mer internasjonalt og mangfoldig. Han er også stolt over at ressurssituasjonen er mye bedre i dag enn da han tok over.

Likevel mener han det er riktig å bytte jobb nå.

– Jeg hadde lyst på en lederutfordring til, og dette var en jobb jeg synes er spennende, og det er hovedbegrunnelsen for mitt valg, sier Lund.

Han håper nå på en jobb med litt mindre oppmerksomhet.

Lund mener det er riktig at han bytter jobb både for ham selv og for selskapet, og sier det ikke er relevant at Statoil nylig annonserte at de skal si opp flere hundre ansatte.

Takket Lund

Eldar Sætre

Eldar Sætre har vært i Statoil i 34 år, og skal nå være konsernsjef i en overgangsperiode.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Både styreleder Svein Rennemo og påtroppende konstituert konsernsjef Eldar Sætre takket i dag Lund for hans innsats i Statoil.

– Jeg tar over et selskap som er godt rustet, og har klare mål og en klar strategi, sier Sætre, som bare skal styre selskapet i en overgangsperiode.

Han har vært i Statoil i 34 år, og sier hans bidrag er kontinuitet.

– Men Lund tar ikke med seg selskapets ambisjoner ut av døren. Det kommer ikke til å bli noen pause, sier Sætre.

Ser etter ny sjef

Styreleder i Statoil Svein Rennemo

Statoils styreleder Svein Rennemo sier styret er i gang med å se etter ny konsernsjef.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Styreleder Rennemo sier styret ikke ønsket at Lund skulle gi seg, men at de allerede er i gang med å se etter hans etterfølger.

– Et lite utvalg er nå i gang med jobben, sier han.

De vil både se etter sjef eksternt og internt, og utelukker ikke at sjefen kan komme fra et annet land enn Norge.

Lund mener det er blant de mest spennende lederjobbene i Europa, men overlater til styret å finne hans etterfølger.

– Statoil kommer til å lykkes også uten meg, selv om det smerter å si det, sier Lund.

Blandede reaksjoner

Tidligere i dag ble det klart at fagforeningen SAFE er glade for at Lund nå gir seg.

– Det er tatt beslutninger i Statoil de senere årene som har undergravd det som var en av grunnideene bak opprettelsen av Statoil, nemlig å være et lokomotiv for norsk industriutvikling, og etablering av arbeidsplasser, sier Hilde Marit Rysst, leder i fagforbundet SAFE.

Hun sier flere har reagert på Lunds lederstil.

Andre ansatte NRK har snakket med, forteller at Lund har vært en populær sjef i Statoil, og mange reagerer i dag med vemod.

AKTUELT NÅ