Så mange smutthull som mulig skal tettes i røykeloven.
I et rundskriv som er sendt til alle landets serverings- og overnattingssteder, presiseres det at steder som bare serverer drikke også omfattes av forbudet.
Det samme gjelder steder som driver med selvbetjening. Det er ikke avgjørende om det finnes sitteplasser eller bord.
Heller ikke har det noen betydning hvilken betegnelse som brukes på stedet. Like liten betydning har det om de som serverer er betalt eller ikke.
– Det eneste som teller er at det foregår servering, slår Helsedepartementet fast.
Det slås også fast at kantiner er å regne som serveringssteder og at de derfor er omfattet av totalforbudet. Røykerom er derfor ikke tillatt i tilknytning til kantiner. Eventuelle røykerom på en arbeidsplass må plasseres andre steder i virksomheten.
Uteservering
I røykeloven heter det at bestemmelsene skal gjelde for lokaler, og at dette innbefatter «alle innendørs rom i hus, bygninger, haller, telt og hytter».
Dette betyr likevel ikke at det er fritt fram for røyking på uteserveringssteder selv om uteservering ikke reguleres av røykeloven, eller tobakksskadeloven som den offisielt heter.
For at det skal være tillatt med røyking, må tobakksrøyken ikke sive inn i noe lokale. Derfor kan det bli forbudt å røyke på serveringssteder som åpner hel glassvegg ut mot uteserveringen når sola skinner og det er varmt i været.
I slike tilfelle kan nemlig røyken sive inn i lokalet bakenfor. Har serveringsstedet bare overbygg eller levegg, er det godt mulig at det blir røykeforbud.
Dersom overbygningen er slik at området ikke får «en utlufting tilsvarende utendørs områder, vil dette være et argument for at det er snakk om et lokale i lovens forstand», heter det i rundskrivet.
For overnattingssteder gjelder fortsatt regelen om at minst halvparten av rommene skal være røykfrie.
Dispensasjon vanskelig
Det vil ikke bli lett å få dispensasjon fra bestemmelsene i røykeloven selv om loven åpner for at det er mulig å få unntak fra røykeforbudet. Departementet presiserer at det ikke vil bli gitt dispensasjon annet enn i særlige tilfeller der «det vil virke sterkt urimelig å følge hovedregelen».
Ifølge rundskrivet må dispensasjonsadgangen betraktes som en sikkerhetsventil. Den kan ikke brukes for å «undergrave hovedregelen ved å gi generelle dispensasjonsadgang til noen serveringssteder».
Helsedepartementet skriver at et viktig hensyn med lovendringen er at den skal gi like konkurransevilkår for næringen, slik at spesielle dispensasjoner bare kan innvilges unntaksvis.
Allmenne lokaler
Et annet punkt i loven som det kan bli fortolkningsstrid om er røyking i «lokaler hvor allmennheten har adgang», Spørsmålsstillingen kan for eksempel bli aktuell når det gjelder medlemsklubber og utleievirksomhet.
Ifølge Helsedepartementet vil et sted normalt være omfattet av forbudet dersom allmennheten har adgang selv om det er på visse vilkår som f.eks. medlemskap.
Et moment i vurderingen vil være hvor mange mennesker som teoretisk sett kan bli medlem. Ifølge rundskrivet har det ingen betydning hva et arrangement kalles dersom allmennheten i realiteten har adgang.