NRK Meny
Normal

Lukkede dører i Kristin-saken

TØNSBERG (NRK): Nå fremstilles mannen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 for varetektsfengsling i Tønsberg tingrett.

Forsvarer ankommer

Forsvarer Søren Hellenes ankommer Tønsberg tingrett.

Foto: Ola Mjaaland

– Han gleder seg ikke, men motsetter seg ikke fengsling og er forberedt på at muligheten for fengsling er stor i en slik alvorlig sak, sa den drapssiktedes forsvarer, Søren Hellenes, på vei inn til rettsmøtet.

Politiet ber om at mannen varetektsfengsles i fire uker, av frykt for at han kan ødelegge bevis i den 16 år gamle drapssaken.

Lukkede dører

– Vi mener det er helt konkret fare for at bevis kan gå tapt, men jeg kan ikke gå i detalj om hva dette begrunnes i, uttlate konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt i går.

Venter

VENTER: Politiinspektør Torje Arneson (til høyre) i samtale med blant annet psykologspesialist Clas Fredric Andersen (nummer to fra venstre). De venter på dommeren som avgjør om fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører eller ikke. Det ble lukkede dører.

Foto: Ola Mjaaland

Politiet ba om at fredagens fengslingsmøte går for lukkede dører, og fikk medhold av dommeren. Pressen protesterte på avgjørelsen, men retten besluttet likevel å lukke dørene.

Dommeren sa at det vil være behov for å gjennomføre nye avhør av vitner, blant annet siktedes familie. Hun la til at det i 2001, da saken var oppe for retten, ble poengtert at den omfattende mediedekningen gjorde det vanskelig for vitnene å skille mellom hva de faktisk hadde sett og hørt, og hva de hadde fått vite gjennom mediene.

Dekket til ansiktet

Siktede hevder at han ikke har noe med drapssaken å gjøre. Ifølge forsvareren hadde han i går kveld ikke tatt stilling til hvordan han forholder seg til det politiet har beskrevet som en full DNA-profil som samsvarer med 38-åringen.

Den drapssiktede dekket til ansiktet da han ankom tingretten ti minutter før klokken 12 fredag. Han motsatte seg fotografering.

Mannens forsvarer sa fredag morgen til NRK at han ikke så noen grunn til at saken burde føres for lukkede dører.

– Hvordan reagerer du på at politiet etter 16 år mener at det er fare for at bevis kan gå tapt?

– Jeg tror det er en foreløpig vurdering fra politiets side, og at vi kommer til å se en annen begrunnelse når vi møter i retten, svarte Søren Hellenes.

Dømt, frikjent, siktet

Politiet sier at nye steiner må snus i den såkalte Kristin-saken. Selv om det er 16 år siden drapet mener de at det kan bli aktuelt å avhøre nye vitner.

5. august 1999 ble 12 år gamle Kristin Juel Johannessen funnet drept i et skogholt i Hedrum i Larvik. Mannen som den gang ble dømt for drapet, og senere frikjent, er den samme mannen som nå er siktet på nytt.

Vendingen i saken kom etter at en psykologspesialist nylig gjennomgikk hele saken på nytt.

Etter gjennomgangen, som han begynte på i fjor høst, presenterte han sine observasjoner for ledergruppen i Vestfold politidistrikt, som satte ned et nytt etterforskningsteam.

En ny DNA-analyse av samme bevis som ble brukt i rettsbehandlingen av saken i 2001, gjorde at Folkehelseinstituttet ved hjelp av nye metoder klarte å fremskaffe en fullstendig DNA-profil. Den stemte overens med siktede.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger